Japonya'nın kuzeydoğusundaki Iwate eyaleti açıklarında bugün 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 60 kilometre derinliğinde kaydedilen sarsıntı, özellikle kıyı bölgelerinde hissedildi. Japon Meteoroloji Ajansı (JMA), depremin ardından tsunami tehlikesi bulunmadığını duyurdu. Yetkililer, olası artçı sarsıntılara karşı vatandaşları uyardı.
Depremin detayları ve bölgedeki durum
JMA verilerine göre deprem, TSİ 10.30 sularında Iwate eyaletinin kıyı açıklarında meydana geldi. Sarsıntı, başta Morioka ve Miyako kentleri olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Depremin şiddeti nedeniyle bazı binalarda küçük çaplı hasarlar oluştuğu, ancak can kaybı yaşanmadığı bildirildi. Bölgedeki okullar ve kamu binaları tedbir amaçlı tahliye edildi. Elektrik, su ve doğal gaz hatlarında herhangi bir kesinti yaşanmadığı belirtildi. Japonya, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer aldığı için sık sık depremlerle karşılaşan bir ülke. Ülke, deprem ve tsunami önlemleri konusunda dünyanın en hazırlıklı ülkelerinden biri olarak biliniyor.
Japonya'da deprem tarihi ve hazırlık
Japonya, 2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki Tōhoku depremi ve ardından oluşan tsunami felaketinin ardından deprem erken uyarı sistemlerini daha da geliştirmişti. Ülkede binaların büyük çoğunluğu depreme dayanıklı inşa edilirken, düzenli olarak tatbikatlar yapılıyor. Iwate eyaleti de 2011 felaketinden en çok etkilenen bölgelerden biriydi. Bugünkü deprem, bölge halkı arasında kısa süreli bir endişeye yol açsa da, yetkililerin hızlı müdahalesi sayesinde panik büyümeden kontrol altına alındı.