TH TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

İzmit Körfezi'nde deniz kahverengiye döndü: Uzmanlar uyarıyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İzmit Körfezi'nde deniz kahverengiye döndü: Uzmanlar uyarıyor

Kocaeli'nin İzmit Körfezi kıyılarında dün sabah saatlerinden itibaren denizin rengi aniden kahverengiye döndü. Bölge sakinleri ve balıkçılar tarafından fark edilen renk değişimi, sosyal medyada hızla yayıldı. Kocaeli Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi ekipleri, olay yerinden numuneler alarak inceleme başlattı. Yetkililer, renk değişiminin nedeninin plankton patlaması veya sanayi atıkları olabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar ne diyor?

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, ilk bulgulara göre denizde aşırı alg çoğalması (eutrophication) yaşandığını söyledi. Yılmaz, "Körfez, Marmara Denizi'nin en hassas ekosistemlerinden biri. Sanayi tesisleri ve evsel atıklar nedeniyle azot ve fosfor yükü zaten yüksek. Sıcaklık artışıyla birlikte alg patlaması kaçınılmaz hale geliyor" dedi. Numunelerde toksik madde olup olmadığı henüz netleşmedi.

Geçmişte benzer olaylar

İzmit Körfezi'nde 2021 yılında da müsilaj (deniz salyası) sorunu yaşanmıştı. O dönemde Marmara Denizi genelinde etkili olan müsilaj, balıkçılığı ve deniz turizmini olumsuz etkilemişti. Uzmanlar, kirliliğin körfezdeki oksijen seviyesini düşürerek toplu balık ölümlerine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Yetkililerden açıklama

Kocaeli Valiliği, konuyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün sahada inceleme yaptığını duyurdu. Valilik açıklamasında, "Bölgedeki sanayi tesisleri denetleniyor. Su numuneleri analiz edilmek üzere laboratuvara gönderildi. Halkımıza şu an için herhangi bir sağlık riski bulunmamaktadır, ancak denize girmekten kaçınılması önerilir" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Bölge halkı endişeli

Yeniköy sahilinde balıkçılık yapan Mehmet Karadağ, "30 yıldır burada balık tutarım, ilk defa böyle bir renk görüyorum. Deniz kahve gibi oldu. Balıklar kaçtı, hiç avlanamadık" dedi. Mahalle muhtarı Ayşe Demir ise yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi: "Yaz sezonuna girerken bu manzara içler acısı. Yetkililer sessiz kalmamalı."

Olası sonuçlar ve alınması gereken önlemler

Deniz renginin kahverengiye dönmesi, ekosistemde ciddi bir dengesizliğin işareti olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, kısa vadede denizde oksijen azalması ve balık ölümleri olabileceğini; uzun vadede ise körfezin biyolojik çeşitliliğinin geri dönüşümsüz zarar görebileceğini belirtiyor. Çözüm için sanayi atıklarının arıtılması, tarımsal gübre kullanımının kontrolü ve kentsel atık su yönetiminin iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında körfezdeki kirlilik yükünün azaltılması hedefleniyor.

İzmit Körfezi'ndeki bu olay, Marmara Denizi'nin kirlilikle mücadelede hâlâ önemli bir sınav verdiğini gösteriyor. Geçmişteki müsilaj krizinin ardından alınan önlemlerin yetersiz kaldığına dair eleştiriler sürerken, yeni bir çevre felaketinin eşiğinde olduğumuzu hatırlatıyor. Siyasi otoritelerin, bilim insanlarının uyarılarını dikkate alarak daha etkili ve sürdürülebilir politikalar geliştirmesi şart.

Etiketler:
izmit körfezideniz kirliliğikocaeliçevrekahverengi deniz

İlgili Haberler

ABB Kadın Danışma Merkezleri 4 ayda 16 bin kadına ulaştı
Siyaset

ABB Kadın Danışma Merkezleri 4 ayda 16 bin kadına ulaştı

9 dk önce

İzmit Körfezi'nde kahverengi su endişesi: Uzman müsilaj değil evsel atık diyor
Siyaset

İzmit Körfezi'nde kahverengi su endişesi: Uzman müsilaj değil evsel atık diyor

12 dk önce

Bayramda ücretsiz ulaşım: İstanbullular şehri keşfetti
Siyaset

Bayramda ücretsiz ulaşım: İstanbullular şehri keşfetti

25 dk önce

CHP Parti Meclisi 1 Haziran'da toplanamıyor
Siyaset

CHP Parti Meclisi 1 Haziran'da toplanamıyor

35 dk önce