TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Yabancı yatırımcı geçen hafta 857 milyon dolarlık hisse sattı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Yabancı yatırımcı geçen hafta 857 milyon dolarlık hisse sattı

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'da geçen hafta net 857 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptığı açıklandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 10-14 Mart tarihlerini kapsayan haftada yabancıların portföyünden çıkış eğilimi belirginleşti. Böylece yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki payı yüzde 34,2'ye gerilerken, yılbaşından bu yana net satış tutarı 1,2 milyar dolara ulaştı.

Satışların arkasındaki nedenler

Uzmanlara göre, yabancı çıkışında küresel risk iştahındaki azalma ve Türkiye'ye özgü faktörler etkili oldu. ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, gelişmekte olan piyasalardan fon çıkışına yol açarken, içeride ise yüksek enflasyon ve sıkı para politikası nedeniyle büyüme endişeleri öne çıkıyor. Ayrıca seçim sonrası dönemde politikaların netleşmesini bekleyen yatırımcıların temkinli duruşu da satışları tetikledi.

En çok satılan hisseler

MKK verileri, yabancıların en fazla satış yaptığı sektörlerin bankacılık, holding ve teknoloji olduğunu gösteriyor. Geçen hafta bankacılık hisselerinde 320 milyon dolarlık net satış gerçekleşirken, bunu 210 milyon dolarla holdingler ve 180 milyon dolarla teknoloji şirketleri izledi. Öte yandan, perakende ve gıda sektörlerinde sınırlı da olsa alım görüldü.

Piyasalara etkisi

Yabancı satışlarına rağmen BIST 100 endeksi, yurt içi yerleşiklerin alımları sayesinde haftayı yatay tamamladı. Analistler, yabancı çıkışının devam etmesi halinde endekste baskı oluşabileceğini, ancak yerli yatırımcı tabanının genişlemesi ve halka arzların devam etmesiyle bu etkinin sınırlı kalacağını belirtiyor. Haftalık bazda BIST 100'de işlem hacmi 84 milyar TL olurken, döviz kurlarında ise sınırlı dalgalanma yaşandı.

Geleceğe yönelik beklentiler

Piyasa oyuncuları, önümüzdeki dönemde yabancı akışlarının seyri için Merkez Bankası'nın faiz kararları ve küresel risk iştahındaki değişiklikleri izleyecek. Tahvil piyasasında ise yabancıların ilgisi sürerken, hisse senedi tarafındaki çıkışın kısa vadede devam edebileceği tahmin ediliyor. Uzun vadede ise Türkiye'nin yapısal reformları ve makroekonomik istikrarı sağlaması durumunda yabancı yatırımcıların yeniden giriş yapması bekleniyor.

Sonuç olarak, geçen hafta yabancı yatırımcıların 857 milyon dolarlık satışıyla Borsa İstanbul'da bir çıkış yaşansa da bu durum piyasalarda panik yaratmadı. Yatırımcıların daha çok uzun vadeli perspektifle hareket ettiği görülüyor. Önümüzdeki haftalarda açıklanacak enflasyon verileri ve Merkez Bankası'nın para politikası duruşu, yabancıların kararlarını şekillendirecek ana unsurlar olacak.

Etiketler:
yabancı yatırımcıBorsa İstanbulhisse satışıekonomiMKK

İlgili Haberler

Beyaz et sektörüne büyük operasyon: 32 şüpheli hakkında gözaltı kararı
Ekonomi

Beyaz et sektörüne büyük operasyon: 32 şüpheli hakkında gözaltı kararı

1 dk önce

TCMB politika faizini yüzde 37'de tuttu, küresel faiz sıralamasında ikinci olduk
Ekonomi

TCMB politika faizini yüzde 37'de tuttu, küresel faiz sıralamasında ikinci olduk

2 dk önce

Beyaz et sektörüne operasyon: 13 şirkete denetim kayyumu atandı
Ekonomi

Beyaz et sektörüne operasyon: 13 şirkete denetim kayyumu atandı

3 dk önce

8 ilde haksız fiyat operasyonu: 13 şirkete kayyım atandı
Ekonomi

8 ilde haksız fiyat operasyonu: 13 şirkete kayyım atandı

4 dk önce