İstanbul merkezli 8 ilde beyaz et sektörüne yönelik düzenlenen operasyonda, haksız fiyat artışı ve rekabet ihlali iddiaları kapsamında 32 şüpheli gözaltına alındı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, vatandaşın temel gıdaya adil erişimini sağlamak amacıyla 13 şirkete denetim kayyumu atandığını duyurdu. Operasyon, Rekabet Kurumu ve emniyet birimlerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi.
Operasyonun detayları
Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen soruşturma kapsamında, beyaz et piyasasında fiyatların suni olarak yükseltildiği ve rekabetin engellendiği tespit edildi. Operasyon İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Konya ve Mersin’de eş zamanlı olarak düzenlendi. Gözaltına alınan 32 kişi arasında şirket sahipleri ve yöneticilerinin yanı sıra sektör temsilcileri de bulunuyor.
Denetim kayyumu atanan 13 şirket arasında Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticileri ve dağıtıcıları yer alıyor. Kayyumlar, şirketlerin mali ve idari işlemlerini denetleyecek, fiyatlandırma politikalarını inceleyecek. Bakan Gürlek, “Vatandaşımızın sofrasına giren temel gıdanın fahiş fiyatlarla ulaşmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Rekabet ihlali ve fiyat manipülasyonu
Soruşturma dosyasında, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerin aralarında anlaşarak fiyatları ortak belirlediği, üretimi kısıtlayarak arz-talep dengesini bozduğu ve tüketiciyi yüksek fiyatlarla karşı karşıya bıraktığı iddia ediliyor. Rekabet Kurumu’nun daha önce yayımladığı raporlarda da sektörde benzer ihlallerin bulunduğu belirtilmişti.
Ekonomistler, beyaz et fiyatlarındaki artışın yıllık yüzde 100’ü aştığını ve bu durumun enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığını vurguluyor. Operasyon, piyasa dengesini bozan kartelleşmeye karşı atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, kayyum atamalarının şirketlerin faaliyetlerini aksatıp aksatmayacağı merak konusu.
Adalet Bakanlığı, soruşturmanın genişletilerek diğer gıda sektörlerinde de benzer incelemelerin yapılacağını açıkladı. Tüketici dernekleri ise operasyonu desteklerken, denetimlerin sürekli hale getirilmesini istiyor. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.