TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Sahilde bulduğu İHA'yı yapay zekaya sorup evine götürdü: Jandarmadan uyarı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Sahilde bulduğu İHA'yı yapay zekaya sorup evine götürdü: Jandarmadan uyarı

Sakarya'nın Karasu ilçesinde sahilde bulduğu insansız hava aracını (İHA) cep telefonundaki yapay zeka uygulamasına sorup bomba olmadığını öğrendikten sonra eşi ve torunuyla birlikte aracının bagajına yükleyerek evine götüren 63 yaşındaki Ali Çabuk, yaşananları anlattı. Jandarma ekiplerinin incelemesi sonrası olayın vahameti ortaya çıktı ve yetkililer vatandaşları benzer durumlarda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yapay zeka sorgulaması yanıltıcı olabilir

Ali Çabuk, sahilde yürüyüş yaparken kumsala düşmüş bir insansız hava aracı gördü. İlk olarak cep telefonundaki bir yapay zeka görüntü tanıma uygulamasını kullanarak cihazı inceledi. Uygulamanın "bomba veya patlayıcı madde tespit edilmedi" yanıtını vermesi üzerine Çabuk, İHA'nın güvenli olduğuna kanaat getirdi. 63 yaşındaki adam, "Telefonuma 'bu nedir?' diye sordum, bana 'bomba yok' dedi. Ben de eşim ve torunumla birlikte alıp arabaya koydum, eve götürdüm" ifadelerini kullandı.

Jandarma müdahale etti

Evine götürdüğü İHA'yı merak eden Çabuk, durumu daha sonra 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve bomba imha uzmanları sevk edildi. Ekipler, Çabuk'un evini ve çevresini güvenlik şeridine alarak geniş çaplı inceleme başlattı. Yapılan kontrollerde İHA'nın patlayıcı içermediği tespit edildi. Jandarma yetkilileri, "Vatandaşlarımız bu tür şüpheli cisimlere asla dokunmamalı, en yakın güvenlik birimine haber vermelidir. Yapay zeka uygulamaları bu tür hassas konularda güvenilir değildir" uyarısında bulundu.

İHA sahibi aranıyor

Olayla ilgili soruşturma başlatan jandarma, İHA'nın sahibini tespit etmeye çalışıyor. Cihazın üzerindeki seri numarası ve diğer donanım bilgileri inceleniyor. Yetkililer, İHA'nın askeri veya sivil bir kuruma ait olabileceğini, kayıp veya düşmüş olabileceğini belirtti.

Uzmanlardan uyarı

Güvenlik uzmanları, bilinmeyen cihazların bulunması durumunda yapay zeka uygulamalarına güvenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, "Bu tür durumlarda yapılması gereken tek şey, asla dokunmadan yetkililere haber vermektir. Yapay zeka, eğitim verilerindeki sınırlamalar nedeniyle tehlikeli bir cihazı güvenli olarak etiketleyebilir" diyor.

Olay, teknolojinin bilinçsiz kullanımının yaratabileceği riskleri bir kez daha gözler önüne serdi. Ali Çabuk ise yaşadıklarını anlatırken, "Bir daha asla böyle bir şey yapmam. Herkes dikkatli olsun" sözleriyle pişmanlığını dile getirdi.

Etiketler:
yapay zekainsansız hava aracıjandarma uyarısıSakaryaKarasu

İlgili Haberler

Antalya'da içine şeytan girdi diyerek ablalarını boğmaya çalıştı
Gündem

Antalya'da içine şeytan girdi diyerek ablalarını boğmaya çalıştı

10 dk önce

Suriyeli kuyumcuya Dubai vurgunu: 3 kişi tutuklandı
Gündem

Suriyeli kuyumcuya Dubai vurgunu: 3 kişi tutuklandı

10 dk önce

Bandırma Gemi Müzesi Karadan Yürütülerek İstiklal Meydanı'na Taşındı
Gündem

Bandırma Gemi Müzesi Karadan Yürütülerek İstiklal Meydanı'na Taşındı

15 dk önce

İstanbul'da Salı Günü Sağanak Yağış Kapıda
Gündem

İstanbul'da Salı Günü Sağanak Yağış Kapıda

20 dk önce