TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

İran: ABD su depolarımızı imha etti, Pezeşkiyan'dan sert tepki

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İran: ABD su depolarımızı imha etti, Pezeşkiyan'dan sert tepki

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın hayati altyapısına yönelik saldırı tehdidinin ardından, ABD ordusunun güneydeki Sirik kentinde iki su deposunu imha ettiğini açıkladı. Pezeşkiyan, "Hayati altyapılar halkın yaşam damarlarıdır, onları hedef alma tehdidi çaresizliğin göstergesidir" dedi. Olay, iki ülke arasında tırmanan gerilimin en somut askeri eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Saldırının detayları ve İran'ın tepkisi

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, saldırıda Hürmüzgan eyaletine bağlı Sirik şehrindeki iki büyük su deposu tamamen kullanılamaz hale geldi. Depoların bölgenin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşıladığı belirtildi. Pezeşkiyan, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu saldırı, uluslararası hukukun açık ihlalidir. Sivillerin temel ihtiyaçlarını hedef almak bir terör eylemidir" ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağını duyurdu.

Tarihsel arka plan ve tırmanan gerilim

ABD ve İran arasında son haftalarda nükleer müzakerelerin durması ve Trump yönetiminin "azami baskı" politikasını yeniden devreye sokmasıyla gerginlik zirve yapmıştı. Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "İran'ın altyapısını vuracağız" tehdidinde bulunmuş, Pezeşkiyan ise buna "Savaş istemiyoruz ama haklarımızı savunacağız" yanıtını vermişti. Su depolarına yönelik saldırı, 2020'de General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden bu yana ABD'nin İran topraklarına yaptığı en büyük çaplı askeri müdahale olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar, su kaynaklarının hedef alınmasının İran'da ciddi bir insani krize yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Tahran merkezli Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Dr. Ali Rıza Nevvab, "Su depoları, özellikle kurak bölgelerde halkın hayatta kalması için kritik öneme sahip. Bu tür saldırılar, savaş kurallarını ihlal ediyor ve bölgesel istikrarı tehdit ediyor" dedi. ABD'den henüz resmi bir açıklama gelmezken, olayın uluslararası kamuoyunda yankı uyandırması bekleniyor.

Etiketler:
İranABDsu deposusaldırıPezeşkiyanTrumpOrta Doğu

İlgili Haberler

ABD İran'a Saldırı Başlattı: Trump Helikopter Düşürüldüğünü İddia Etti
Dünya

ABD İran'a Saldırı Başlattı: Trump Helikopter Düşürüldüğünü İddia Etti

11 dk önce

ABD, İran'da askeri hedefleri vurdu: Hürmüz Boğazı'nda gerginlik
Dünya

ABD, İran'da askeri hedefleri vurdu: Hürmüz Boğazı'nda gerginlik

42 dk önce

ABD tehditlerinin ardından Tahran ve Hürmüz'de patlama sesleri
Dünya

ABD tehditlerinin ardından Tahran ve Hürmüz'de patlama sesleri

45 dk önce

ABD, Irak'taki vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yaptı
Dünya

ABD, Irak'taki vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yaptı

1 sa önce