TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Türkiye üç balık türüyle milyar dolarlık ihracat başarısı yakaladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Türkiye üç balık türüyle milyar dolarlık ihracat başarısı yakaladı

Türkiye, su ürünleri ihracatında yılın ilk altı ayında yüzde 14'lük bir artış yakalayarak 1 milyar 110 milyon 366 bin dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı. Özellikle levrek, çipura ve alabalık gibi üç temel balık türü, ihracatın lokomotifi oldu. Bu ürünler başta Rusya ve İtalya olmak üzere birçok ülkeye satılarak ekonomiye önemli katkı sağladı.

Levrek, çipura ve alabalık ihracatı büyüdü

İhracat rakamlarına göre, en fazla talep gören ürünler arasında levrek, çipura ve alabalık yer alıyor. Türkiye, bu üç türde dünya pazarlarında güçlü bir konum elde etti. Rusya, İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkeler, Türk balığına olan ilgilerini artırarak sıraya girdi. Özellikle levrek ve çipura, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alırken, alabalık iç sularda yetiştiriciliğin yaygınlaşmasıyla ihracatta önemli bir kalem haline geldi.

Sektör temsilcilerinden olumlu değerlendirme

Su Ürünleri Tanıtım ve İhracat Birliği yetkilileri, bu başarının Türkiye'nin su ürünleri sektöründe kalite ve güvenilirlik konusunda geldiği noktayı gösterdiğini belirtti. Artan ihracat rakamları, sektörün küresel talebe uyum sağlama kapasitesini ve rekabet gücünü ortaya koyuyor. Ayrıca, devlet destekleri ve modern yetiştiricilik teknikleri sayesinde üretim kapasitesinin de arttığı ifade edildi.

Türkiye, su ürünleri ihracatında dünya sıralamasında yükselmeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda Çin, Norveç gibi büyük üreticilerle rekabet edebilmek için kalite standartlarını yükselten Türkiye, bu sayede Avrupa pazarında daha fazla pay almaya başladı. Rusya'nın uyguladığı ambargo sonrası Türk balığına olan talep de arttı.

Önümüzdeki dönemde ihracat hedeflerinin daha da yukarı çekileceği belirtilirken, yeni pazar arayışlarının sürdüğü vurgulandı. Sektör temsilcileri, özellikle Uzak Doğu ve Amerika kıtasındaki potansiyel müşterilere yönelik tanıtım faaliyetlerinin hızlandırılması gerektiğini ifade ediyor. Su ürünleri ihracatındaki bu artışın, Türkiye'nin dış ticaret açığını kapatmaya da katkı sağlaması bekleniyor.

Etiketler:
su ürünleriihracatlevrekçipuraalabalık

İlgili Haberler

Vergi Borcunu Yapılandıran Araç Sahipleri Muayene Yaptırabilecek
Ekonomi

Vergi Borcunu Yapılandıran Araç Sahipleri Muayene Yaptırabilecek

30 dk önce

Emekliye 35 Bin TL Promosyon! Temmuz 2026'da En Yüksek Ödemeyi Veren Bankalar
Ekonomi

Emekliye 35 Bin TL Promosyon! Temmuz 2026'da En Yüksek Ödemeyi Veren Bankalar

48 dk önce

Türksat 6A ile 10 ülkede 69 TV kanalına hizmet
Ekonomi

Türksat 6A ile 10 ülkede 69 TV kanalına hizmet

57 dk önce

BES birikimleri 2,4 trilyon lirayı aştı: 18 milyon katılımcı
Ekonomi

BES birikimleri 2,4 trilyon lirayı aştı: 18 milyon katılımcı

1 sa önce