Tunceli Valisi Şefik Aygöl, 2024 yılının ilk yarısına ait güvenlik verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada, 'Terörsüz Türkiye' hedefi doğrultusunda kent genelinde 3 bin 272 mayının temizlendiği, ayrıca bazı güvenlik noktalarının kapatıldığı belirtildi. Vali Aygöl, mayın temizliğinin ardından vatandaşların daha rahat hareket edebildiğini ve bölgede huzurun arttığını ifade etti.
Mayın temizliği ve güvenlik noktaları
Tunceli'de yürütülen mayın temizleme çalışmaları kapsamında, 3 bin 272 anti-personel mayını imha edildi. Bu operasyonlar, hem askeri ekipler hem de sivil uzmanlar tarafından gerçekleştirildi. Vali Aygöl, temizlenen alanların tarım ve yerleşime açıldığını, bunun da ekonomik canlanmaya katkı sağladığını söyledi. Ayrıca, iki kontrol noktasının kapatıldığını duyurdu. Bu noktaların, güvenlik durumunun iyileşmesi ve gereksiz bürokratik engellerin kaldırılması amacıyla yeniden düzenlendiği belirtildi. Müfettişler, diğer noktaların durumunu değerlendirmek için çalışmalarına devam ediyor.
Terörle mücadele ve bölgesel etkiler
'Terörsüz Türkiye' programı, terör örgütlerinin etkisiz hale getirilmesini ve kırsal alanlarda güvenliğin sağlanmasını hedefliyor. Tunceli, bu kapsamda uzun yıllardır önemli bir mücadele alanı oldu. Mayın temizliği, hem sivillerin can güvenliğini artırıyor hem de bölgede normalleşme sürecini hızlandırıyor. Vali Aygöl, Tunceli'de son yıllarda terör olaylarında belirgin bir azalma olduğunu, vatandaşların devletin çalışmalarına destek verdiğini ifade etti. Bununla birlikte, güvenlik güçlerinin sahada teyakkuz halinde olduğu ve olası tehditlere karşı hazırlıklı olunduğu vurgulandı.
Gelecek planlamaları
Valilik, önümüzdeki dönemde daha fazla alanın mayından arındırılması için çalışmalara devam edecek. Ayrıca, kontrol noktalarının sayısı ve konumları, güncel güvenlik ihtiyaçlarına göre yeniden değerlendirilecek. Bu düzenlemelerin, bölgedeki yaşam kalitesini artırması ve ticari faaliyetleri kolaylaştırması bekleniyor. Vali Aygöl, Tunceli'nin huzur ve güven içinde bir kent olma yolunda ilerlediğini söyledi.