TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

TSK, 15 Temmuz’un 10. Yılında 26 Bin FETÖ’cüyü İhraç Etti

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
TSK, 15 Temmuz’un 10. Yılında 26 Bin FETÖ’cüyü İhraç Etti

Türkiye tarihinin en kanlı darbe girişimi olan 15 Temmuz 2016’nın üzerinden 10 yıl geçti. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen hain kalkışmada 251 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 196 kişi yaralanmıştı. O geceden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki FETÖ yapılanmasını temizlemek için başlatılan operasyonlarda bugüne kadar 26 bin 69 personel ihraç edildi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, bu kişilerin büyük çoğunluğunun kapatılan askeri okullardan mezun olduğunu belirtiyor.

TSK’daki Tasfiye Süreci

Darbe girişiminin hemen ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında TSK’da görevli subay, astsubay, uzman erbaş ve sivil memurlardan oluşan 26 bin 69 kişi, FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle ihraç edildi. Bu sayı, TSK’nın toplam personel sayısının yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. İhraç edilenler arasında generaller ve amiraller de bulunuyor. Ayrıca, 15 Temmuz gecesi darbeci komutanlar tarafından kullanılan askeri araçlar, helikopterler ve uçaklar da tasfiye edildi. Geçen 10 yılda TSK, FETÖ’nün yerleştiği tüm birimleri yeniden yapılandırdı.

15 Temmuz Gecesi: Milletin Zaferi

15 Temmuz 2016 gecesi, FETÖ’cü askerler tanklar ve silahlarla Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve İstanbul’daki köprüleri işgal etti. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa dökülen milyonlarca vatandaş, darbecilere karşı durarak tarihin en büyük demokrasi nöbetlerinden birini başlattı. O gece 251 şehit verilmesine rağmen, milletin iradesi darbeyi püskürtmeyi başardı. Sivil iradenin zaferi olarak kayıtlara geçen bu direniş, dünya genelinde de büyük yankı uyandırdı.

Hukuki Süreç ve Cezalar

Darbe girişiminin ardından başlatılan yargılamalarda binlerce FETÖ üyesi yargılandı. 289 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, binlerce kişi de farklı sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı. Sivil itaatsizlik eylemlerinin önlenmesi ve örgütün finans kaynaklarının kurutulması amacıyla birçok şirket ve kuruma kayyum atandı. Yurt dışına kaçan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ise ABD’de yaşamaya devam ediyor. Türkiye, Gülen’in iadesi için ABD’ye defalarca resmi başvuruda bulundu, ancak henüz sonuç alınamadı.

10 yıllık süreçte FETÖ’nün Türkiye’deki tüm okulları, yurtları, medya kuruluşları ve iş dünyası yapılanmaları kapatıldı veya tasfiye edildi. Örgütün kamu kurumlarındaki yapılanmasına yönelik operasyonlar ise aralıksız sürüyor. TSK’nın yanı sıra emniyet, yargı ve eğitim kurumlarından da binlerce kişi ihraç edildi. Ankara, 15 Temmuz’un sadece bir darbe girişimi değil, aynı zamanda demokrasiye ve milli iradeye yapılmış en büyük saldırılardan biri olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Bugün gelinen noktada TSK, FETÖ’nün neredeyse tamamen temizlendiği bir yapıya kavuşmuş durumda. Ancak uzmanlar, örgütün yurt dışındaki faaliyetlerine devam ettiğine ve yeni yapılanmalar oluşturmaya çalıştığına dikkat çekiyor. Bu nedenle mücadelenin yalnızca yurt içinde değil, uluslararası alanda da kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği vurgulanıyor.

Etiketler:
15 TemmuzFETÖdarbe girişimiTSKihraç

İlgili Haberler

Rapçi Canbay'ın 'Hedef bendim' iddiasına takipsizlik
Gündem

Rapçi Canbay'ın 'Hedef bendim' iddiasına takipsizlik

1 dk önce

Trump'ın Türkiye Programı Netleşti: Anıtkabir Ziyareti Yok
Gündem

Trump'ın Türkiye Programı Netleşti: Anıtkabir Ziyareti Yok

2 dk önce

Adana'da Çorba İçerken Bekçileri Görüp Kaçan Şüpheli 25 Yıllık Hükümlü Çıktı
Gündem

Adana'da Çorba İçerken Bekçileri Görüp Kaçan Şüpheli 25 Yıllık Hükümlü Çıktı

2 dk önce

Sapanca'da Bungalov Havuzunda 5 Yaşındaki Elva Boğuldu
Gündem

Sapanca'da Bungalov Havuzunda 5 Yaşındaki Elva Boğuldu

6 dk önce