TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Sağlık

Sivas'ta KKKA hastalığı can almaya devam ediyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Sivas'ta KKKA hastalığı can almaya devam ediyor

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle bir kişi daha yaşamını yitirdi. 55 yaşındaki kadın hasta, kene teması şüphesiyle hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayan hasta, bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Bu ölüm, ilde son bir hafta içinde KKKA kaynaklı ikinci vaka oldu.

Hastalığın seyri ve belirtileri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, keneler aracılığıyla bulaşan viral bir enfeksiyon hastalığıdır. İlk belirtiler arasında ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik yer alır. İlerleyen vakalarda kanama eğilimi, karın ağrısı ve organ yetmezliği görülebilir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan açıklamada, hastalığın erken teşhisinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Yetkililerden uyarılar

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşları kene ısırmalarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin uzun kollu giysiler giymesi, pantolon paçalarını çorap içine sokması ve vücut kontrolü yapması öneriliyor. Ayrıca kene fark edildiğinde çıplak elle dokunulmaması, bir cımbız yardımıyla çıkarılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtiliyor. KKKA, Türkiye'de özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl yüzlerce vaka bildirilmekte ve ölüm oranı yüzde 5-10 arasında değişmektedir. Uzmanlar, vatandaşların panik yapmaması ancak gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade ediyor. Sivas'ta yaşanan bu üzücü olay, hastalığın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. KKKA'ya karşı mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması ve sağlık kuruluşlarının uyarılarına uyulması büyük önem taşıyor.

Etiketler:
KKKASivaskeneölümsağlık

İlgili Haberler

Sağlık emekçileri İstanbul'da eziyet yönetmeliğine karşı birleşti
Sağlık

Sağlık emekçileri İstanbul'da eziyet yönetmeliğine karşı birleşti

50 dk önce

Sivas'ta kene ısırması sonucu KKKA hastalığından bir ölüm daha
Sağlık

Sivas'ta kene ısırması sonucu KKKA hastalığından bir ölüm daha

51 dk önce

Sivas'ta KKKA ölümleri 7'ye yükseldi: Solmaz Aksu hayatını kaybetti
Sağlık

Sivas'ta KKKA ölümleri 7'ye yükseldi: Solmaz Aksu hayatını kaybetti

53 dk önce

Ciltteki gizli tehlike: Akne sanılan dermatillomani
Sağlık

Ciltteki gizli tehlike: Akne sanılan dermatillomani

1 sa önce