TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Sıcak hava dalgası Avrupa enerji piyasasını sarsıyor

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Sıcak hava dalgası Avrupa enerji piyasasını sarsıyor

Avrupa’da haftalardır etkisini sürdüren aşırı sıcak hava dalgası, elektrik üretim kapasitesini ciddi şekilde düşürerek enerji piyasasında tarihi dalgalanmalara neden oluyor. Özellikle Fransa, Almanya ve İspanya’da termik santrallerin soğutma suyu sıcaklıklarının kritik seviyelere çıkması nedeniyle kapatılması, elektrik fiyatlarında birkaç kat artışlara yol açtı. Yetkililer, kıtanın elektrik şebekesinin daha önce görülmemiş bir baskı altında olduğunu belirtiyor.

Üretim kısıtları fiyatları uçuruyor

Fransa’nın nükleer santrallerinin büyük bölümü, nehir suyu sıcaklığının yasal limitleri aşması nedeniyle kapasite düşürerek çalışıyor. Aynı durum Almanya’da kömür ve doğal gaz santralleri için de geçerli. Bu kısıtlamalar, toplam elektrik üretimini yüzde 10-15 oranında azaltırken, artan talep fiyatları yukarı çekiyor. Perşembe günü Almanya’da megavatsaat başına elektrik fiyatı 500 avroyu aşarak yılın zirvesine ulaştı. İspanya’da ise güneş enerjisi üretimi öğle saatlerinde rekor kırsa da genel arz yetersizliği fiyatları yüksek tutuyor.

Artan talep ve azalan arz dengesi

Sıcak hava, klimaların yoğun kullanımı nedeniyle elektrik talebini de zirveye taşıdı. İtalya’da talep, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 arttı. Bu durum, arz kısıtıyla birleşince piyasada oynaklığı artırdı. Enerji analistleri, önümüzdeki haftalarda sıcaklıkların düşmesi beklenmediği için dalgalanmaların devam edeceğini öngörüyor. Hükümetler, olası kesintilere karşı acil durum planlarını devreye alırken, borsalar tedirgin seyrini sürdürüyor.

Etiketler:
sıcak havaenerji piyasalarıelektrik fiyatlarıAvrupaFransaAlmanyaİspanya

İlgili Haberler

Pttemkart yenilenen kimliğiyle çalışan deneyimini odağına alıyor
Ekonomi

Pttemkart yenilenen kimliğiyle çalışan deneyimini odağına alıyor

3 dk önce

DSÖ: Sıcaklar Her Yıl 500 Bin Can Alıyor
Ekonomi

DSÖ: Sıcaklar Her Yıl 500 Bin Can Alıyor

4 dk önce

Türk reel sektörün döviz açığı Nisan ayında 205,6 milyar dolara ulaştı
Ekonomi

Türk reel sektörün döviz açığı Nisan ayında 205,6 milyar dolara ulaştı

5 dk önce

Amazon Prime Day Türkiye'de Başladı: 29 Haziran'a Kadar Sürecek
Ekonomi

Amazon Prime Day Türkiye'de Başladı: 29 Haziran'a Kadar Sürecek

5 dk önce