Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile bir görüşme yapmayı reddettiğini açıkladı. Putin, Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırıları 'Rus toplumunu sarsmak ve ordunun özgüvenini bozmak' amacını taşıdığını belirterek, 'Tüm Batı, bu konuda Ukrayna için çalışıyor. Ancak biz istediğimiz noktaya geleceğiz' ifadelerini kullandı.
Putin'den sert açıklamalar
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Putin, Ukrayna'nın son haftalarda artırdığı İHA saldırılarına dikkat çekti. Putin, 'Bu saldırıların bir anlamı yok; sadece sivil halkı korkutmayı ve askerlerimizin moralini bozmayı hedefliyor' dedi. Rus lider, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya verdiği desteğe de atıfta bulunarak, 'Onların tüm çabalarına rağmen hedeflerimize ulaşacağız' diye konuştu.
Putin, Zelenski ile olası bir görüşmeyi ise 'şu an için bir anlam görmüyorum' sözleriyle reddetti. İki lider arasındaki son temas, savaşın başlangıcından kısa bir süre sonra gerçekleşmişti. O tarihten bu yana Putin, Ukrayna yönetimiyle doğrudan müzakerelere yanaşmadı.
Saldırıların boyutu ve uluslararası tepkiler
Ukrayna'nın son dönemde özellikle Rusya'nın enerji altyapısına ve askeri tesislerine yönelik İHA saldırıları düzenlediği biliniyor. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların çoğunun engellendiğini açıklasa da bazı hedeflerin vurulduğu belirtiliyor. Öte yandan, Batılı ülkeler Ukrayna'nın kendini savunma hakkı olduğunu vurgularken, Rusya sivil kayıpların arttığını iddia ediyor.
BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, tarafları tansiyonu düşürmeye çağırıyor. Ancak Putin'in son açıklamaları, müzakerelerin kısa vadede başlamasının mümkün görünmediğini ortaya koyuyor. Rus lider, 'Biz barışa hazırız ancak şartlarımız ve hedeflerimiz değişmedi' diyerek Kiev yönetimine taviz vermeyeceğinin sinyalini verdi.
Uzmanlar, Putin'in bu tutumunun savaşın uzamasına neden olabileceği görüşünde. Rusya'nın askeri üstünlüğüne rağmen, Ukrayna'nın Batı desteğiyle direnişi sürdürebildiği ifade ediliyor. Önümüzdeki dönemde her iki tarafın da sahada yeni hamleler yapması bekleniyor.