TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

35 yıllık 'ölüm yolu' bitiyor: 5 saatlik mesafe 2 saate düşüyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
35 yıllık 'ölüm yolu' bitiyor: 5 saatlik mesafe 2 saate düşüyor

Meclis kayıtlarına '35 yıldır bitmeyen yol' olarak geçen ve yıllarca 'ölüm yolu' diye anılan güzergahta sona yaklaşıldı. Türkiye'nin en tehlikeli yolları arasında yer alan ve yıllardır süren yapım çalışmalarıyla gündeme gelen bu yol, tamamlandığında 5 saatlik seyahat süresini 2 saate indirecek. Projenin son etabı olan tünel ve köprülerin yapımı hızla devam ediyor.

35 yıllık çile bitiyor

Söz konusu yol, ilk kez 1980'li yıllarda gündeme gelmiş ancak çeşitli nedenlerle bir türlü tamamlanamamıştı. Bu süreçte bölge halkı, yetersiz ve tehlikeli yol koşulları nedeniyle çok sayıda trafik kazasıyla karşı karşıya kaldı. Yolun 'ölüm yolu' olarak anılmasının temel nedeni, dar virajlar, düşük standartlı altyapı ve yetersiz güvenlik önlemleriydi.

Proje detayları

Tamamlanan yol güzergâhında toplam 12 kilometre uzunluğunda tünel ve 8 adet köprü bulunuyor. Proje kapsamında mevcut yolun 35 kilometrelik bölümü yenilenirken, 15 kilometrelik yeni bir güzergâh da eklendi. Yolun tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki ulaşımın yanı sıra ticaret ve turizm de canlanacak. Yetkililer, yolun yıl sonuna kadar trafiğe açılmasını hedefliyor.

Bölgeye etkisi

Yolun tamamlanmasıyla ulaşım süresinin kısalmasının yanı sıra, kazaların da önemli ölçüde azalması bekleniyor. Bölge halkı, yıllardır yaşadıkları mağduriyetin son bulacağı için memnun. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler, projenin bir an önce bitirilmesi için çağrılarını sürdürüyor.

Yol, aynı zamanda bölgenin ekonomik kalkınmasına da katkı sağlayacak. Özellikle tarım ve hayvancılık ürünlerinin daha hızlı pazara ulaşması mümkün olacak. Ayrıca turistik bölgelere erişim kolaylaşacağı için turizm gelirlerinde artış bekleniyor.

Değerlendirme

35 yıldır süren bir ulaşım sorununun çözülmesi, kamu yatırımlarının uzun vadeli planlamasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Yolun tamamlanması, yalnızca bir altyapı projesi olmanın ötesinde, bölge halkının yıllardır çektiği çilenin sona ermesi anlamına geliyor. Ancak benzer sorunların başka bölgelerde yaşanmaması için siyasi iradenin ve bürokrasinin daha etkin koordinasyonu gerekiyor.

Etiketler:
yol çalışmasıulaşımaltyapımeclisölüm yolu

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katolik Episkoposlar Heyetiyle Görüştü
Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katolik Episkoposlar Heyetiyle Görüştü

2 dk önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev'i Kabul Etti
Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev'i Kabul Etti

3 dk önce

CHP'li Zeynel Emre: Yeni parti, isim ve tarih gündemde değil
Siyaset

CHP'li Zeynel Emre: Yeni parti, isim ve tarih gündemde değil

10 dk önce

AK Parti üye sayısı 11 milyon 709 bini aştı
Siyaset

AK Parti üye sayısı 11 milyon 709 bini aştı

14 dk önce