İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze ve İran ateşkeslerini baltalamaya yönelik adımlarına bir yenisini ekledi. Lübnan sınırında işgal askerleriyle propaganda fotoğrafları veren Netanyahu, bir yandan da Gazze'de ilhak mesajını yineledi. Siyonist Maariv gazetesi ise tepkisini, 'İsrail hükümeti raydan çıktı' başlığıyla duyurdu. Netanyahu'nun bu hamleleri, hem uluslararası kamuoyunda hem de İsrail iç siyasetinde büyük yankı uyandırdı.
Lübnan sınırında savaş pozu
Netanyahu, dün beraberindeki üst düzey askeri yetkililerle birlikte Lübnan sınırına giderek, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) bölgedeki faaliyetlerini yerinde inceledi. Ziyaret sırasında çekilen fotoğraflarda Netanyahu'nun elinde dürbünle sınıra baktığı ve askerlerle sıcak bir diyalog içinde olduğu görüldü. Ancak bu görüntüler, özellikle İsrail'deki muhalefet ve bazı Siyonist yayın organları tarafından 'gereksiz bir savaş pozu' olarak nitelendirildi. Maariv gazetesi, Netanyahu'nun bu hamlesini 'kişisel çıkarları için ülkeyi savaşa sürüklemeye çalışmak' olarak yorumladı.
Gazze'de ilhak mesajı
Netanyahu, Lübnan ziyaretinin hemen ardından yaptığı açıklamada, 'Gazze Şeridi'nin kalıcı olarak İsrail kontrolünde kalması gerektiğini' vurguladı. Bu açıklama, uluslararası toplumda büyük tepki çekerken, BM ve AB tarafından 'uluslararası hukuka aykırı' olarak nitelendirildi. Netanyahu'nun bu söylemi, İsrail'in Gazze'deki işgalini meşrulaştırma çabası olarak değerlendiriliyor. İsrail'deki barış yanlısı gruplar ise bu açıklamayı 'bölgede yeni bir şiddet dalgasını tetikleyecek provokasyon' olarak nitelendirdi.
İsrail'de iç siyasi kriz derinleşiyor
Netanyahu'nun son hamleleri, İsrail'deki siyasi krizi daha da derinleştirdi. Muhalefet liderleri, Netanyahu'nun kişisel yolsuzluk davalarından sıyrılmak için ülkeyi savaşa sürüklediğini iddia ediyor. Maariv gazetesinin başyazısında, 'Netanyahu hükümeti, her geçen gün daha fazla kontrolsüz bir şekilde hareket ediyor. Bu gidişle ülkeyi felakete sürükleyecek' ifadelerine yer verildi. İsrail'de birçok siyasi analist, Netanyahu'nun bu adımlarının Kasım 2023'te başlayan savaşın ardından yükselen ateşkes çağrılarına karşı bir direniş olduğunu belirtiyor.
Netanyahu'nun Lübnan ziyareti ve Gazze açıklamaları, bölgedeki tansiyonu bir kez daha yükseltti. İsrail'in kuzey sınırında Hizbullah ile yaşanan çatışmalar devam ederken, Netanyahu'nun bu provokatif adımları yeni bir cephe açılmasına neden olabilir. Analistler, Netanyahu'nun savaş retoriğinin aslında kendi siyasi geleceğini kurtarmaya yönelik olduğunu, ancak bunun bölge için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor.