İstanbul'un Maltepe ilçesinde bulunan 7 katlı bir binada meydana gelen kısmi çökme sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Olay yerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 3 kişinin hâlâ enkaz altında olduğu değerlendiriliyor. Yetkililer, binanın mimarı ve şantiye şefinin gözaltına alındığını açıkladı.
Olay Nasıl Gelişti?
Edinilen bilgilere göre, Maltepe'de bulunan 7 katlı bina, henüz belirlenemeyen bir nedenle kısmen çöktü. Çökme sırasında binada bulunan vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, enkaz altında kalanlara ulaşmak için yoğun çaba harcadı. İlk belirlemelere göre, enkazdan 10 kişi yaralı olarak kurtarıldı ve çevredeki hastanelere kaldırıldı. Ancak 2 kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi. Kurtarma ekipleri, hâlâ 3 kişiye ulaşmaya çalışıyor.
Olayın ardından bölgeye gelen İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, yetkililerden bilgi aldı. Vali, yaptığı açıklamada, "Maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 10 yaralımız var. 3 vatandaşımızı arama çalışmalarımız sürüyor. Ekiplerimiz gece boyunca çalışacak." dedi.
Gözaltılar ve İnceleme
Binanın mimarı ve şantiye şefi, olayla ilgili olarak gözaltına alındı. Yetkililer, binanın ruhsat ve yapım sürecine ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu. İlk incelemelerde, binanın taşıyıcı sisteminde sorunlar olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Çökmenin nedeni henüz kesinleşmemekle birlikte, uzmanlar zemin etüdü ve malzeme kalitesinin araştırılması gerektiğini belirtiyor.
Maltepe Belediyesi, olay yerine yakın binalarda oturan vatandaşların tahliye edildiğini ve çevrede güvenlik önlemlerinin alındığını açıkladı. Ayrıca, bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor.
Şehirdeki Yapı Denetimi ve Deprem Gerçeği
İstanbul, deprem kuşağında yer alan ve yapı stokunun büyük bölümü eski olan bir metropol. Uzmanlar, özellikle 1999 depremi öncesi inşa edilen binaların risk taşıdığını sık sık vurguluyor. Maltepe'deki bu olay, kentsel dönüşüm ve yapı denetiminin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Son yıllarda hükümet, kentsel dönüşüm projeleriyle riskli yapıların yenilenmesini teşvik ediyor ancak süreç yavaş ilerliyor. Uzmanlar, denetimlerin sıkılaştırılması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem için hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu tür olaylar, mevcut yapıların güvenliği konusunda endişeleri artırıyor. Vatandaşlar, oturdukları binaların deprem güvenliğini kontrol ettirmeye çağrılıyor.
Maltepe'deki çökme, gözleri bir kez daha yapı güvenliğine çevirdi. Olayla ilgili soruşturma sürerken, benzer faciaların yaşanmaması için yetkililerin gerekli önlemleri alması bekleniyor. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.