Kolombiya'da 10 Ağustos tarihinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, ülke genelinde büyük bir yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Abelardo de la Espriella, depremden 450 bini aşkın kişinin doğrudan etkilendiğini duyurdu. Başkent Bogota ve çevre illerinde hissedilen sarsıntılar, özellikle Pasifik kıyısındaki yerleşim birimlerinde ciddi hasara neden oldu. Depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürerken, yetkililer can kaybının artabileceğine dikkat çekiyor.
Depremin Merkez Üssü ve Kayıplar
Depremin merkez üssünün, ülkenin güneybatısındaki Nariño departmanı açıkları olduğu belirlendi. Sarsıntı, başta Bogota olmak üzere birçok büyük şehirde güçlü bir şekilde hissedilirken, halk panik içinde sokaklara döküldü. Kolombiya Ulusal Afet Risk Yönetimi Birimi (UNGRD) tarafından yapılan açıklamada, en az 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300'den fazla kişinin ise yaralandığı doğrulandı. Özellikle kırsal bölgelerdeki bazı köylere ulaşımın zorlukla sağlanabildiği ve enkaz altında kalanların olabileceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı De la Espriella, depremin ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, "Devlet olarak tüm imkanlarımızla depremzedelerin yanındayız. 450 binden fazla vatandaşımız bu felaketten doğrudan etkilendi. Önceliğimiz, enkaz altında kalanları kurtarmak ve yaraları sarmak" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bölgeye askeri birlikler ve sağlık ekipleri sevk edildiğini, geçici barınma merkezlerinin kurulduğunu açıkladı.
Uluslararası Yardım Çağrısı
Depremin ardından birçok ülke ve uluslararası kuruluşlar Kolombiya'ya taziye mesajları gönderirken, yardım tekliflerinde bulunuyor. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Kızılhaç gibi kuruluşlar, acil ihtiyaçların karşılanması için harekete geçti. Kolombiya hükümeti, özellikle arama kurtarma ekipleri, sağlık malzemeleri ve geçici barınma için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Depremin ekonomik etkileri de merak konusu. Ülke ekonomisinin önemli bir kısmını oluşturan tarım sektörü ve turizm, bu doğal afetten olumsuz etkilendi. Pasifik kıyısındaki balıkçı kasabalarında ve limanlarda büyük hasar oluştuğu, ihracatın aksayabileceği kaydediliyor. Ekonomistler, depremin ardından yeniden yapılanma maliyetlerinin milyarlarca doları bulabileceğini öngörüyor.
Bölge Deprem Kuşağında Yer Alıyor
Kolombiya, Pasifik Ateş Çemberi olarak bilinen deprem kuşağında yer alması nedeniyle sık sık sismik hareketlilik yaşıyor. 1999'daki depremde de büyük yıkım olmuş, ülke tarihinin en ölümcül depremlerinden biri olarak kayıtlara geçmişti. Uzmanlar, bu son depremin ardından artçı sarsıntıların sürebileceği ve halkın tedbirli olması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Depremzedelerin acil ihtiyaçları arasında temiz su, gıda ve sağlık hizmetleri yer alıyor. Hükümet, geçici barınma merkezlerinde binlerce kişiye hizmet vermeye çalışırken, deprem sonrası yaşanabilecek salgın hastalıklara karşı da önlemler alıyor. Kolombiya'da depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya genelinde depremzedelere destek için kampanyalar düzenleniyor.