CHP'de 38. olağan kurultayın ardından başlayan 'çifte başlılık' krizi, bu hafta da şiddetini artırarak sürüyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısı öncesinde MYK'yı olağanüstü bir gündemle topladı. Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, kurultay sürecinde kendisine muhalif tavır alan ve Özgür Özel'in grup toplantılarına katılan 3 milletvekilinin ihraç dosyasını masaya yatırdı. Toplantının ana gündemi, 'parti disiplinine aykırı hareket eden' bu isimlerin akıbeti olacak.
MYK'da ihraç listesi ve tartışmalar
Kılıçdaroğlu'nun MYK'ya sunduğu listede, son haftalarda Özgür Özel ile birlikte hareket eden ve grup toplantılarına katılan üç milletvekilinin isimleri yer alıyor. İhraç talebi, bu milletvekillerinin 'parti içi muhalefeti organize ettiği' ve 'genel merkezin otoritesini tanımadığı' gerekçesine dayandırılıyor. MYK'da yapılan görüşmelerde bazı üyeler ihraç kararının partiye daha fazla zarar vereceğini savunsa da Kılıçdaroğlu'nun kararlı olduğu ifade ediliyor. Toplantının ardından bir açıklama yapılması bekleniyor.
Özgür Özel: 'Kılıçdaroğlu'nu hiçe sayarak grup toplantısı yapacak'
Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun MYK toplantısına denk gelen bir saatte grup toplantısı düzenleyecek. Özel, daha önce yaptığı açıklamalarda 'Kurultay için ya bir tarih verin ya da yolumuza devam edeceğiz' çağrısında bulunmuştu. Bugünkü toplantıda Kılıçdaroğlu'nu yok sayarak adeta bir 'meclis grubu kurultayı' havası estirilecek. Özel'in konuşmasında, Kılıçdaroğlu yönetimini eleştiren sert ifadeler kullanması ve kurultay için yeni bir tarih talep etmesi bekleniyor.
CHP'deki bu ayrışma, 38. kurultayda Kılıçdaroğlu'nun yeniden genel başkan seçilmesine rağmen muhalif kanadın 'mutlak butlan' gerekçesiyle kurultayı tanımamasıyla başlamıştı. O tarihten bu yana parti iki ayrı merkezden yönetilmeye çalışılıyor. Kılıçdaroğlu genel merkezde MYK ve Parti Meclisi ile toplanırken, Özgür Özel ve ekibi TBMM'de grup toplantılarıyla alternatif bir yönetim sergiliyor. Bu durum, partinin disiplin ve birlik görüntüsüne gölge düşürürken, taban arasında da tedirginlik yaratıyor.
Uzmanlara göre CHP'deki bu 'çifte başlılık' sadece parti içi rekabetin ötesine geçmiş durumda. Kılıçdaroğlu'nun ihraç kararı, kurultayı tanımayan muhaliflere karşı bir güç gösterisi olarak yorumlanırken, Özgür Özel'in grup toplantıları ise 'partinin asıl iradesini Meclis grubunun temsil ettiği' mesajını veriyor. Seçimlerin yaklaştığı bir dönemde bu iç çatışmanın partinin oy potansiyeline yansıması kaçınılmaz görünüyor. CHP'de önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler, partinin geleceği açısından belirleyici olacak.