TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Kastamonu'da ev yangını ormana sıçradı: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Kastamonu'da ev yangını ormana sıçradı: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kastamonu'nun Kızılkese köyünde bugün öğle saatlerinde bir evde başlayan yangın, kısa sürede büyüyerek çevredeki ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan alevlere, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri karadan, bir helikopter ise havadan müdahale ediyor. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, olayda can kaybı yaşanmadığı bildirildi.

Yangına müdahale çalışmaları

Bölgeye sevk edilen çok sayıda itfaiye aracı ve arazöz, alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmasını engellemek için yoğun çaba harcıyor. Orman yangınıyla mücadele helikopteri, su boşaltarak yangının büyümesini önlemeye çalışıyor. Yetkililer, rüzgarın yön değiştirmesi durumunda yangının daha geniş bir alana yayılabileceği uyarısında bulundu. Kastamonu Valiliği, olayla ilgili kriz masası oluşturduğunu ve gelişmeleri anlık takip ettiğini duyurdu.

Bölgedeki durum ve önlemler

Kızılkese köyü muhtarı, yangının çevredeki tarım arazilerine de sıçrama tehlikesi olduğunu belirterek, vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı. Yangın nedeniyle köydeki bazı evler tedbiren boşaltılırken, ekipler alevlerin kontrol altına alınması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri, yangının çevredeki diğer ormanlık alanlara sıçramaması için yangın şeridi oluşturma çalışması yapıyor. Bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve nem oranının düşük olması, yangının büyüme riskini artırıyor.

Kastamonu'da geçmiş orman yangınları

Kastamonu, özellikle yaz aylarında orman yangınlarıyla sık sık gündeme gelen bir il. 2021 yılında yaşanan büyük orman yangınlarında binlerce hektar alan kül olmuş, yerleşim yerleri tahliye edilmişti. Bu tür felaketlerin önüne geçmek için alınan tedbirler kapsamında, yangın gözetleme kuleleri ve erken uyarı sistemleri devreye alınmıştı. Ancak uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle yangın sezonunun uzadığına ve daha sık yangın çıktığına dikkat çekiyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, vatandaşları anız yakma, piknik ateşi gibi yangına sebep olabilecek faaliyetlerden kaçınmaları konusunda uyarıyor.

Yangının kontrol altına alınması için ekiplerin çalışmaları devam ederken, yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Olayın ardından Kastamonu Valisi, bölgede incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Yangının büyüklüğü ve etkilediği alanla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bölgedeki rüzgarın yönü ve şiddeti müdahale çalışmalarını zorlaştırıyor. Bu tür doğal afetlerin, özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlar için büyük bir tehdit oluşturduğu unutulmamalı; yangın önleme ve mücadele kapasitesinin sürekli iyileştirilmesi gerekiyor.

Etiketler:
Kastamonuyangınorman yangınıKızılkeseitfaiye

İlgili Haberler

Bakan Gürlek: Deprem bağışlarındaki usulsüzlük iddiaları sonuna kadar incelenecek
Gündem

Bakan Gürlek: Deprem bağışlarındaki usulsüzlük iddiaları sonuna kadar incelenecek

9 dk önce

Kuyumcu soyguncusu internette 'soygun nasıl yapılır' araştırmış
Gündem

Kuyumcu soyguncusu internette 'soygun nasıl yapılır' araştırmış

14 dk önce

Osmaniye'de tır lastiği yangını faciaya yol açmadan söndürüldü
Gündem

Osmaniye'de tır lastiği yangını faciaya yol açmadan söndürüldü

19 dk önce

Ahbap soruşturmasında bilirkişi heyeti: Bağışlar mercek altında
Gündem

Ahbap soruşturmasında bilirkişi heyeti: Bağışlar mercek altında

24 dk önce