Altın ve gümüş madenciliği yapılan bir sahada kapasite artırımı ve ilave tesis kurulumu için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapıldı. Başvuruya göre, orman arazileri üzerinde bulunan 1.200 ağaç kesilecek. Proje, bölgedeki ekosistemi tehdit ettiği gerekçesiyle çevre örgütlerinin tepkisini çekti.
Proje Detayları
Başvuru, mevcut maden sahasında üretim kapasitesinin artırılması ve yeni bir tesis eklenmesini öngörüyor. ÇED dosyasında, inşaat ve işletme aşamasında toplam 1.200 ağacın kesileceği belirtiliyor. Ağaçların tamamı orman niteliği taşıyan alanlarda bulunuyor. Şirket, kesilen ağaçların yerine ağaçlandırma yapılacağını taahhüt ediyor ancak çevreciler bu taahhüdün yeterli olmadığını savunuyor.
Tepkiler ve Tartışmalar
Bölgedeki doğa dernekleri ve çevre platformları, projeye karşı harekete geçti. Yapılan açıklamada, “Kapasite artırımı bahanesiyle yüzlerce ağaç kesilecek. Oysa alternatif alanlar veya mevcut tesislerin modernizasyonu ile ağaç kesimi en aza indirilebilir” denildi. Siyasi partiler de konuyu meclise taşımaya hazırlanıyor. Özellikle muhalefet partileri, ÇED sürecinin şeffaf yürütülmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi talebinde bulundu. Sivil toplum kuruluşları, projenin iptali için imza kampanyası başlattı.
Madencilik sektörü temsilcileri ise ekonomik kalkınma ve istihdam için bu tür yatırımların gerekli olduğunu belirtiyor. Kapasite artırımı ile birlikte 200 kişilik ek istihdam sağlanacağı ifade ediliyor. Ancak çevreciler, kısa vadeli ekonomik kazancın uzun vadeli ekolojik tahribata değmeyeceğini vurguluyor.
ÇED başvurusu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleniyor. Sürecin 3-6 ay sürmesi bekleniyor. Bu sürede bakanlık, projenin çevreye etkisini değerlendirecek ve kamuoyu görüşlerini toplayacak. Projenin onaylanması halinde inşaat çalışmalarının önümüzdeki yıl başlaması planlanıyor.
Son olarak, bu tür projelerin Türkiye'nin enerji ve maden ihtiyacını karşılarken doğal kaynakların korunması arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme getiriyor. Yetkililerin, ekonomik büyüme ile çevre koruma arasında adil bir tercih yapması bekleniyor.