TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Sağlık

Kalp hastalarına yaz uyarısı: Bypass ve stentli hastalar için hayati tavsiyeler

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Kalp hastalarına yaz uyarısı: Bypass ve stentli hastalar için hayati tavsiyeler

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Narin, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının özellikle bypass ameliyatı geçirmiş ve stent takılmış hastalar için ciddi riskler barındırdığını belirtti. Narin, aşırı sıcakların neden olduğu sıvı kaybının dolaşım sistemini olumsuz etkilediğini, tansiyon dalgalanmalarına ve kalp yükünün artmasına yol açtığını ifade etti. Kalp hastalarının yaz aylarında güneşin dik olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları, bol su tüketmeleri ve ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini vurgulayan Narin, hayati uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında kalp sağlığını tehdit eden faktörler

Doç. Dr. Cüneyt Narin, yüksek sıcaklık ve nemin vücutta sıvı-elektrolit dengesini bozduğunu, bunun da kalp ritmi bozukluklarına ve damar tıkanıklıklarına zemin hazırlayabileceğini söyledi. Özellikle stent takılı hastalarda damar içi pıhtılaşma riskinin arttığını, bypass greftlerinin ise sıvı kaybıyla daha kolay tıkanabildiğini belirtti. Narin, “Kanın akışkanlığı azalır, tansiyon düşer veya çıkar. Bu durum kalbin iş yükünü artırır. Stent ve bypass hastaları için bu, ciddi bir tehdit” dedi.

Kalp hastaları için yaz önlemleri

Narin, yaz aylarında kalp hastalarının uyması gereken temel kuralları sıraladı:

  • Güneşin en yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı.
  • Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli, tuz dengesine dikkat edilmeli.
  • Alkol ve kafein tüketimi sınırlandırılmalı.
  • İlaçlar düzenli kullanılmalı, doz atlanmamalı.
  • Hafif egzersizler sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalı.
  • Ani tansiyon düşmesi, nefes darlığı veya göğüs ağrısı durumunda hekime başvurulmalı.

Uzman, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların sıcak çarpmasına karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Sıcak çarpması, bilinç kaybına ve kalp krizine yol açabilir. Bu hastalar serin ortamlarda bulunmalı, hafif ve terletmeyen kıyafetler giymeli” diye konuştu.

Risk grubundaki hastalar ve yapılması gerekenler

Bypass ameliyatı geçirmiş hastaların yanı sıra, diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi ek hastalıkları olan kalp hastaları da yaz aylarında daha fazla risk altında. Narin, bu hastaların sıvı alımını ihmal etmemesi, tansiyonunu düzenli ölçmesi ve aşırı fiziksel aktiviteden kaçınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, seyahat edecek hastaların uzun yolculuklarda sık sık mola verip hareket etmeleri, araç içi sıcaklığını kontrol etmeleri önemli.

Doç. Dr. Narin, sözlerini şöyle tamamladı: “Kalp hastaları yazın keyfini güvenle çıkarabilir, ancak bilinçli hareket etmeliler. Sağlık Bakanlığı ve kalp derneklerinin yayımladığı rehberler takip edilmeli. Unutulmamalıdır ki, basit önlemler hayat kurtarır.”

Etiketler:
kalp hastalığıyazbypassstentsıvı kaybıDoç. Dr. Cüneyt Narin

İlgili Haberler

Beyin Anestezi Altında Dili İşlemeye Devam Ediyor
Sağlık

Beyin Anestezi Altında Dili İşlemeye Devam Ediyor

1 sa önce

Aile hekiminin 10 yıllık bisikletli yolculuğu herkese örnek oluyor
Sağlık

Aile hekiminin 10 yıllık bisikletli yolculuğu herkese örnek oluyor

3 sa önce

Stres altında düşünmek neden zorlaşır? Bilimsel yanıt
Sağlık

Stres altında düşünmek neden zorlaşır? Bilimsel yanıt

4 sa önce

Her hareketli çocuk 'hiperaktif' değildir
Sağlık

Her hareketli çocuk 'hiperaktif' değildir

5 sa önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog