Gaziantep'te aort damarı yırtılan 43 yaşındaki Hüseyin Yılmaz, Özel Medilife Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla 90 santimetre uzunluğundaki yapay damar sayesinde sağlığına kavuştu. Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Yılmaz'a yapılan tetkiklerde aort damarının yırtıldığı belirlendi. Acil olarak ameliyata alınan hasta, yaklaşık 6 saat süren operasyonun ardından yoğun bakımda takibe alındı.
Ameliyat süreci ve yöntem
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik liderliğindeki ekip, hastanın göğüs ve karın bölgesini kapsayan geniş bir alana yayılan aort yırtığını onarmak için 90 santimetrelik yapay damar kullandı. Operasyonda, hastanın vücut ısısı düşürülerek beyin ve organlar korundu. Prof. Dr. Özatik, "Aort yırtığı, ani ölüme neden olabilen ciddi bir durumdur. Hastamız zamanında müdahale sayesinde hayatta kaldı. Kullanılan yapay damar, özel bir malzemeden üretilmiş olup vücut tarafından kolayca kabul ediliyor" dedi.
Hastanın durumu ve taburculuk
Ameliyatın ardından 10 gün yoğun bakımda kalan Yılmaz, daha sonra servise alındı. Kontrollerinde herhangi bir sorun tespit edilmeyen hasta, 15 günün sonunda taburcu edildi. Yılmaz, "Göğsümde ani bir ağrı hissettim, nefes almakta zorlandım. Hemen hastaneye geldim. Doktorlarım sayesinde ikinci bir şans buldum. Çok minnettarım" ifadelerini kullandı. Taburculuk sonrası düzenli kontroller ve ilaç kullanımı önerilen hastanın normal yaşamına dönebileceği belirtildi.
Aort yırtığı, genellikle yüksek tansiyon, damar sertliği veya genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Uzmanlar, ani ve şiddetli göğüs veya sırt ağrısı yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden acil servise başvurması gerektiğini vurguluyor. Türkiye'de her yıl yüzlerce kişide görülen bu durum, erken teşhis ve hızlı müdahale ile tedavi edilebiliyor.