Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile eş başkanlık yaptığı Türkiye-Kırgızistan Ortak Stratejik Planlama Grubu Yedinci Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu "soykırımı desteklemekle" suçladı ve uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Netanyahu'ya Sert Suçlamalar
Fidan, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına değinerek, "Netanyahu, Filistin halkına yönelik soykırımı destekliyor ve bu tutumuyla insanlık suçu işliyor. Uluslararası hukuk önünde hesap vermesi gerekiyor" dedi. Türkiye'nin Filistin davasına desteğinin süreceğini vurgulayan Fidan, iki devletli çözümün önemine işaret etti.
Türkiye-Kırgızistan Stratejik İşbirliği
Toplantıda ikili ilişkiler, ticaret, enerji ve kültürel işbirliği ele alındı. Fidan, 2023 yılında 1 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin artırılması için çalıştıklarını söyledi. Kulubayev ise Türkiye'nin bölgedeki önemine dikkat çekerek, "Kırgızistan, Türkiye ile ilişkilerine büyük önem veriyor" ifadesini kullandı.
Enerji alanında ortak projeler ve ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi konularında anlaşmaya varıldığı bildirildi. Ayrıca, iki ülke arasında savunma sanayi işbirliğinin derinleştirilmesi kararlaştırıldı.
Bölgesel ve Küresel Meseleler
Basın toplantısında, Suriye ve Ukrayna krizleri de gündeme geldi. Fidan, Suriye'de kalıcı barış için siyasi çözüm gerektiğini belirtti. Ukrayna'da savaşın bir an önce sona ermesi çağrısında bulunan Fidan, tahıl koridoru anlaşmasının önemini yineledi.
Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev, iki ülkenin Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda ortak hareket ettiğini ifade etti.
Türkiye'nin Dış Politikası
Fidan, Türkiye'nin bağımsız dış politika anlayışını sürdürdüğünü, bölgesel barış ve istikrar için çaba gösterdiğini söyledi. "Kimseye düşmanlığımız yok, dostluklarımızı artırmak istiyoruz" diyen Fidan, Kırgızistan'la ilişkilerin bu kapsamda örnek teşkil ettiğini belirtti.
Türkiye'nin Afrika ve Orta Asya'daki açılımlarına da değinen Fidan, kalkınma işbirliği projelerine hız vereceklerini ifade etti.
Fidan'ın bu açıklamaları, İsrail-Filistin çatışmasının tırmandığı bir dönemde yapıldı. Türkiye, birçok kez İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamış ve ateşkes çağrısında bulunmuştu.