Ticaret Bakanlığı, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında yayımlanan doğrulanmamış taşınmaz ve taşıt ilanlarına karşı vatandaşları uyardı. Bakanlık, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) aykırı hareket eden META'ya (Facebook, Instagram, WhatsApp) 5 milyon TL idari para cezası kesti. Ceza, sahte ilanların tüketicileri mağdur etmesi ve piyasada haksız rekabete yol açması nedeniyle uygulandı.
Sahte ilanlara karşı EİDS denetimi
Ticaret Bakanlığı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi kapsamında emlak ve oto ilanlarının gerçekliğini denetliyor. Bakanlık, sosyal medya platformlarında doğrulanmamış ilanların yayımlanmasının önüne geçmek için META ile iletişime geçti. ancak META'nın gerekli düzenlemeleri yapmaması üzerine 5 milyon TL ceza kesildi.
Tüketicilere öneriler
Bakanlık, vatandaşların sadece EİDS onaylı ilan sitelerini kullanması gerektiğini vurguladı. Sosyal medyada gördükleri ilanlara itibar etmemeleri, şüpheli durumları Reklam Kurulu'na bildirmeleri istendi. Sahte ilanların genellikle düşük fiyatla dikkat çektiği belirtildi.
META'nın yükümlülüğü
5651 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereği sosyal medya platformları, kullanıcılarının yayımladığı ilanların doğruluğunu denetlemekle yükümlü. META'nın bu yükümlülüğü yerine getirmediği tespit edildi. Ceza, Reklam Kurulu'nun incelemesi sonucu kesildi.
Geçmişte de cezalar vardı
Ticaret Bakanlığı, daha önce de benzer ihlaller nedeniyle META'ya toplam 19 milyon TL ceza kesmişti. EİDS sistemi 2023 yılında devreye alındı ve emlak ilanları için zorunlu hale getirildi. Taşıt ilanları da benzer kapsama alındı.
Bakanlık, tüketicilerin mağdur olmaması için denetimlerin süreceğini ve diğer platformların da benzer cezalarla karşılaşabileceğini duyurdu. Sahte ilanların sadece tüketicileri değil, sektördeki dürüst satıcıları da olumsuz etkilediği ifade edildi.