Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Polonya ile savunma sanayii alanındaki iş birliğinin her geçen gün güçlendiğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefini yineledi. Görüşmede bölgesel güvenlik konuları da ele alındı.
Savunma sanayii ortak projeleri
Erdoğan, Polonya'nın NATO müttefiki olarak Türkiye ile savunma alanındaki iş birliğinin stratejik önem taşıdığını belirtti. Türk savunma şirketlerinin Polonya'daki projelere katılımının arttığını ifade eden Erdoğan, özellikle insansız hava araçları, kara araçları ve mühimmat üretimi konularında ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Nawrocki de Türkiye'nin savunma sanayiindeki kabiliyetlerine hayran kaldıklarını ve iş birliğini derinleştirme arzusunda olduklarını dile getirdi. İki lider, mevcut askeri anlaşmaların kapsamını genişletme konusunda mutabık kaldı.
Bölgesel gelişmeler ve enerji iş birliği
Görüşmede Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz güvenliği başta olmak üzere bölgesel konular da masaya yatırıldı. Erdoğan, Türkiye'nin arabuluculuk rolünü sürdüreceğini belirtirken, Nawrocki Polonya'nın bu çabalara destek verdiğini aktardı. Enerji alanında ise iki ülkenin sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki ve nükleer enerji projelerinde iş birliği yapabileceği ifade edildi. Liderler, Doğu Akdeniz ve Balkanlar'daki gelişmeleri de değerlendirerek, ortak çıkarlar doğrultusunda hareket etme kararlılığını yineledi.
Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkiler 600 yılı aşkın bir geçmişe sahip. İki ülke, NATO çatısı altında müttefik olmanın yanı sıra savunma sanayii, enerji, ticaret ve turizm gibi alanlarda iş birliğini artırma potansiyeline sahip. Cumhurbaşkanı Nawrocki'nin ziyareti, bu bağların daha da güçlenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi. Uzmanlar, özellikle savunma alanındaki somut projelerin iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırabileceğini belirtiyor.