Ekvador'un Guayaquil kentinde bulunan Nuestra Señora del Perpetuo Socorro Kilisesi'nde meydana gelen trajik olayda, bir papaz ayin sırasında başına dev bir haç düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Olay, yerel saatle öğleden sonra gerçekleşti ve kilise cemaatini derin üzüntüye boğdu. İlk belirlemelere göre, kilisenin iç kısmında bulunan büyük haç, henüz bilinmeyen bir nedenle yerinden gevşeyerek papazın üzerine devrildi. Ağır yaralanan papaz, olay yerine çağrılan sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Guayaquil Emniyet Müdürlüğü, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Olayın Detayları ve İlk Müdahale
Görgü tanıklarının ifadelerine göre, papaz ayin yönetirken kilisenin orta nefinde asılı duran büyük haç aniden koparak düştü. Haçın ağırlığı nedeniyle papaz ağır şekilde yaralandı. Çevrede bulunan cemaat üyeleri hemen yardıma koştu ve acil servisi aradı. Kısa sürede olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılan papaz, doktorların tüm çabalarına karşın kurtarılamadı. Kilise yetkilileri, olayın ardından ayinleri geçici olarak askıya aldı ve cemaate psikolojik destek sağlanacağını açıkladı. Guayaquil Başpiskoposluğu, konuyla ilgili bir açıklama yaparak duydukları üzüntüyü dile getirdi ve papazın ailesine başsağlığı diledi.
Soruşturma ve Güvenlik Endişeleri
Polis ekipleri, haçın neden düştüğünü belirlemek için kilisede inceleme başlattı. İlk incelemelerde, haçı tavana bağlayan metal zincirlerde yıpranma ve paslanma tespit edildi. Uzmanlar, bakımsızlık nedeniyle zincirlerin zayıflamış olabileceğini ve bunun faciaya yol açtığını değerlendiriyor. Ancak kesin ölüm nedeni için otopsi raporu bekleniyor. Olay, ülkedeki tarihi kiliselerin bakım ve güvenlik standartları konusunda tartışma başlattı. Ekvador Kültür Bakanlığı, tüm dini yapıların periyodik olarak denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Guayaquil'deki diğer kiliselerde de benzer risklerin bulunup bulunmadığı araştırılıyor.
Papazın Son Sözleri Yürekleri Dağladı
Olayın ardından papazın son sözleri ortaya çıktı. Görgü tanıklarına göre, papaz haçın düştüğünü fark ettiği anda cemaate doğru dönerek "Dikkat edin, kaçın!" diye bağırdı. Bu sözler, papazın son anlarında bile cemaatini korumaya çalıştığını gösteriyor. Cemaat üyeleri, papazın bu davranışının onun ne kadar özverili bir din adamı olduğunu kanıtladığını belirterek gözyaşlarını tutamadı. Papazın cenaze töreninin önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyor. Törene geniş katılım bekleniyor.
Arka Plan: Kilise ve Haçın Tarihi
Nuestra Señora del Perpetuo Socorro Kilisesi, Guayaquil'in en eski kiliselerinden biri olarak biliniyor. 19. yüzyılda inşa edilen kilise, tarihi ve mimari özellikleriyle şehrin önemli simgelerinden biri. Olaya konu olan dev haç ise kilisenin ana salonunda yer alıyordu ve yaklaşık 200 kilogram ağırlığındaydı. Kilise, geçmişte birkaç kez restorasyon geçirmiş olsa da son bakımının üzerinden uzun süre geçtiği belirtiliyor. Bu durum, tarihi yapıların düzenli bakımının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Uzmanlar, dini yapılarda kullanılan süsleme ve dini objelerin güvenliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle yüksek tavanlı ve ağır objelerin bulunduğu mekanlarda periyodik kontrollerin hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Ekvador'da son yıllarda benzer olayların yaşanmamış olması, bu tür kazaların önlenebilir olduğunu düşündürüyor. Yetkililer, soruşturmanın tamamlanmasının ardından benzer yapılar için yeni güvenlik düzenlemeleri getirilebileceğini ifade etti. Olay, sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı; birçok kullanıcı papazın son sözlerinin kahramanlık örneği olduğunu yazdı. Kilise cemaati ise papazsız ilk ayinlerinde duygusal anlar yaşadı.