TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem SON DAKİKA

İstanbul ve Kocaeli Selinde Can Kaybı 8'e Yükseldi

✍️ TercihHaber 📖 4 dk okuma
İstanbul ve Kocaeli Selinde Can Kaybı 8'e Yükseldi

İstanbul ve Kocaeli'de geçen hafta etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketlerinde can kaybı 8'e yükseldi. Sel sularına kapılarak kaybolan kişilerden bazılarının cansız bedenlerine ulaşıldı. Yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve kayıp sayısının netleşmediğini bildirdi. Sel, başta İstanbul'un Silivri, Çatalca ve Arnavutköy ilçeleri ile Kocaeli'nin Derince, Körfez ve Gebze ilçelerinde olmak üzere geniş bir bölgede etkili oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün turuncu kodlu uyarısının ardından başlayan sağanak, kısa sürede sele dönüşerek hayatı felç etti.

Sel Felaketinin Boyutları ve Kayıplar

Geçtiğimiz hafta İstanbul ve Kocaeli'de etkili olan aşırı yağışlar, özellikle dere yataklarına yakın yerleşim yerlerinde büyük hasara yol açtı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, sel sularına kapılan 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kocaeli'de ise 3 kişinin hayatını kaybettiği doğrulandı. Böylece toplam can kaybı 8'e yükseldi. Kayıp olduğu bildirilen 2 kişi için arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. AFAD, AKUT ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla yürütülen arama çalışmalarında, sel sularının çekildiği bölgelerde incelemeler devam ediyor.

Sel nedeniyle binlerce ev ve iş yerini su bastı. Elektrik ve doğalgaz kesintileri yaşandı, birçok yol ulaşıma kapandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, selin yol açtığı hasarı tespit etmek için çalışma başlattı. İlk belirlemelere göre, maddi hasarın milyonlarca lira olduğu tahmin ediliyor. Sel sularının çekilmesiyle birlikte altyapı hasarı da ortaya çıkmaya başladı. Köprülerin çöktüğü, tarım arazilerinin sular altında kaldığı bildirildi.

Yetkililerden Açıklamalar ve Müdahale

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sel felaketine ilişkin yaptığı açıklamada, "İstanbul ve Kocaeli'de meydana gelen selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Devletimiz tüm imkanlarıyla bölgede. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor." ifadelerini kullandı. Bakan Yerlikaya, selden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

İstanbul Valisi Davut Gül de sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Vali Gül, "Sel felaketinde can kaybı sayısı 8'e yükseldi. Kayıp olarak bildirilen vatandaşlarımız için arama çalışmaları devam ediyor. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma, gıda ve diğer ihtiyaçları karşılanıyor. Hasar tespit çalışmaları da hızla sürüyor." dedi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise, "Selde hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Tüm ekiplerimizle bölgedeyiz. Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

AFAD, sel bölgelerine çok sayıda arama kurtarma ekibi, bot, helikopter ve iş makinesi sevk etti. Ayrıca, selden etkilenen vatandaşlar için geçici barınma merkezleri kuruldu. Kızılay, bölgeye çadır, battaniye, gıda ve hijyen malzemesi gönderdi. Sağlık Bakanlığı da sel bölgelerine mobil sağlık ekipleri görevlendirdi.

Sel Felaketinin Nedenleri ve İklim Değişikliği

Uzmanlar, sel felaketinin nedenleri arasında iklim değişikliğine bağlı olarak artan aşırı hava olaylarını, plansız kentleşmeyi ve altyapı yetersizliklerini gösteriyor. İstanbul ve Kocaeli gibi yoğun nüfuslu şehirlerde dere yataklarının imara açılması, yeşil alanların azalması ve yağmur suyu drenaj sistemlerinin yetersiz kalması sel riskini artırıyor. Meteoroloji uzmanları, son yıllarda Türkiye'de görülen ani ve şiddetli yağışların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu belirtiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Orhan Şen, "İklim değişikliği nedeniyle artık daha sık ve daha şiddetli yağışlar görüyoruz. Bu yağışlar karşısında şehirlerimizin altyapısı yetersiz kalıyor. Dere yataklarının üzerinin kapatılması, plansız yapılaşma sel felaketlerinin etkisini artırıyor. Acilen altyapı yatırımlarının artırılması ve dere yataklarının temizlenmesi gerekiyor." dedi.

Yetkililer, sel riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşları uyararak, tedbirli olmalarını istedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde de bazı bölgelerde sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Vatandaşların sel sularına karşı dikkatli olmaları, dere yataklarından uzak durmaları ve yetkililerin uyarılarını takip etmeleri öneriliyor.

Siyasi Yansımalar ve Çözüm Arayışları

Sel felaketi, siyasi gündemde de önemli bir yer tutuyor. Muhalefet partileri, iktidarı altyapı yetersizlikleri ve kentleşme politikaları nedeniyle eleştirirken, iktidar kanadı sel felaketinin doğal afet olduğunu ve tüm imkanların seferber edildiğini savunuyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sel bölgesine ziyaret gerçekleştirerek incelemelerde bulundu ve hükümete altyapı yatırımlarını artırma çağrısı yaptı. Özel, "İklim krizine karşı dirençli şehirler inşa etmek zorundayız. Dere yataklarını imara açan zihniyet değişmeli." dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Devletimiz tüm kurumlarıyla sel bölgesinde. Yaralar en kısa sürede sarılacak. Altyapı konusunda gerekli adımlar atılıyor." açıklamasında bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sel riski taşıyan bölgelerde kentsel dönüşüm ve altyapı projelerinin hızlandırılacağını duyurdu.

Uzmanlar, sel felaketlerinin önlenmesi için bütüncül bir afet yönetimi stratejisi gerektiğini vurguluyor. Erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi, yağmur suyu hasadı, yeşil altyapı çözümleri ve dere yataklarının ıslahı gibi önlemlerin hayata geçirilmesi öneriliyor. Ayrıca, vatandaşların afet bilinci konusunda eğitilmesi ve yerel yönetimlerin afet hazırlık kapasitelerinin artırılması gerektiği belirtiliyor.

Sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ederiz. Devletimizin tüm kurumlarıyla sel bölgesinde olduğunu ve yaraların sarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtmek isteriz. Ancak, benzer acıların yaşanmaması için iklim değişikliğine uyum ve afet yönetimi konularında kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor. Bu felaket, şehirlerimizin altyapısını ve afet hazırlıklarını gözden geçirmemiz için bir uyarı niteliğinde.

Etiketler:
sel felaketiistanbulkocaelican kaybıafadiklim değişikliği

İlgili Haberler

Amasya'da Minibüs Dereye Uçtu: 9 Yaralı
Gündem

Amasya'da Minibüs Dereye Uçtu: 9 Yaralı

17 dk önce

Mersin'de Ulaşım Hamlesi: Kızkalesi Otoyolu Hizmete Girdi
Gündem

Mersin'de Ulaşım Hamlesi: Kızkalesi Otoyolu Hizmete Girdi

27 dk önce

Erzurum'da kavgayı ayırmak isteyen 71 yaşındaki kadın hayatını kaybetti
Gündem

Erzurum'da kavgayı ayırmak isteyen 71 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

42 dk önce

2026 Kasım Askerlik Yerleri Ne Zaman Açıklanacak? Sorgulama Rehberi
Gündem

2026 Kasım Askerlik Yerleri Ne Zaman Açıklanacak? Sorgulama Rehberi

47 dk önce

”
Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
Finans & ödeme kaynakları SPONSORLU
₺ fintech.tr
Türkiye fintech ekosistemi: TCMB/SPK listeleriyle doğrulanmış şirket dizini, 65 terimlik sözlük ve kaynaklı analizler.
Fintech nedir?Şirket diziniSözlük
◧ payments.tr
Ödeme sistemleri rehberi: sanal POS, linkle ödeme, marketplace altyapısı ve ödeme kuruluşu seçimi.
Sanal POSÖdeme kuruluşlarıLinkle ödeme
€ SEPA.tr
SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi: 30'dan fazla ücretsiz araç, banka SEPA desteği ve gerçek maliyet hesabı.
IBAN doğrulamaSEPA mı SWIFT mi?Tüm araçlar
Diğer kaynaklar
nobelimplants.com İNGİLİZCE Dental implant tedavileri hakkında hasta bilgilendirme ve tedavi koordinasyon platformu. allon6.co.uk İNGİLİZCE All-on-6 ve tam çene implant tedavisi: maliyet, uygunluk ve tedavi planlama bilgi kaynağı.
Bu üç site aynı bağımsız yayın ağının parçasıdır ve birbirini tamamlar: sektör verisi, ödeme altyapısı ve Avrupa transferleri. Diğer kaynaklar bilgilendirme amaçlıdır; sağlık içerikleri tıbbi tavsiye yerine geçmez.
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe
◆
valid.tr SPONSORLU
Google Maps’teki her kategori ve bölge için işletme listesi indirin — isim, telefon, adres ve web sitesi tek dosyada, kod bilgisi gerekmeden.
İşletme listesi indir Sektör rehberi
Diş klinikleri Kuyumcular Emlak ofisleri Avukatlar Eczaneler