Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) erken seçim kararı almasının ardından siyasette yeni ittifak arayışlarının hız kazanacağını söyledi. Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan lider, "Seçim gongu çalmıştır. Mutlak butlan kararıyla birlikte farklı ittifak modelleri ve siyasi seçenekler ortaya çıkabilir" dedi.
Seçim Süreci ve İttifak Dinamikleri
DP lideri, seçim kararının ardından partilerin stratejilerini netleştirmeye başladığını belirtti. Mevcut siyasi tabloda hiçbir partinin tek başına iktidar olma şansının bulunmadığını vurgulayan lider, bu nedenle seçmenin önüne çıkacak ittifak modellerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. "Mutlak butlan kararı, hukuki bir zorunluluktan doğmuştur. Ancak bu zorunluluk, siyasi aktörler için yeni fırsatlar da yaratmıştır. Artık herkes masaya yatırdığı hesapları yeniden gözden geçiriyor" şeklinde konuştu.
Lider, özellikle muhalefet partileri arasında görüşmelerin yoğunlaştığını, bazı küçük partilerin ise daha geniş koalisyonlara katılma ihtimalini değerlendirdiğini aktardı. DP'nin bu süreçte "milli iradenin tecellisi" ilkesi doğrultusunda hareket edeceğini kaydeden lider, "Bizim için önemli olan, seçmenin tercihidir. Hangi ittifakta olursak olalım, sonuçta sandıktan çıkacak iradeye saygı duyacağız" diye ekledi.
Seçim Kararının Hukuki ve Siyasi Boyutu
YSK'nın erken seçim kararı, siyasi kulislerde haftalardır tartışılıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği bir iptal kararı üzerine YSK, seçimlerin yenilenmesine hükmetmişti. Bu karar, siyasi partilerin ittifak yapılarını yeniden şekillendirmesine yol açtı. DP lideri, kararın hukuki boyutunu değerlendirirken, "Mutlak butlan, hukukun üstünlüğünün bir gereğidir. Ancak bu kararın siyasi sonuçlarını da görmek gerekir. Türkiye'de çok partili siyasi hayatın gereği olarak ittifaklar kaçınılmazdır. Şimdi herkes pozisyonunu netleştirmelidir" ifadelerini kullandı.
Siyasi analistlere göre, erken seçim kararı özellikle 2018'den bu yana uygulanan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içindeki ittifak dengelerini de etkileyecek. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında üçüncü bir blok oluşması ihtimali de kulislerde konuşuluyor. DP'nin bu noktada merkez sağ seçmene hitap eden bir alternatif sunabileceği yorumları yapılıyor.
Seçim takvimi henüz kesinleşmemiş olsa da, YSK'nın kararının ardından tüm partiler hazırlıklara başladı. DP lideri, partisinin 81 ilde teşkilatlanmasını tamamladığını ve seçime güçlü bir şekilde gireceklerini vurguladı. "Biz hazırız. Sandık bize, millete aittir" diyerek sözlerini tamamladı.