Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, haziran ayı doğum yardımı ödemelerinin bugün itibarıyla annelerin hesaplarına yatırıldığını duyurdu. Bakan Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu kapsamda toplam 1 milyar 200 milyon lira tutarındaki yardımın hak sahiplerine ulaştırıldığını belirtti. Doğum yardımı, birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 lira olarak ödeniyor.
Doğum yardımı kimlere veriliyor?
Doğum yardımı, Türk vatandaşı olan ve canlı doğum yapan tüm annelere veriliyor. Yardımdan yararlanmak için herhangi bir gelir şartı aranmıyor. Başvurular, e-Devlet üzerinden veya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yapılabiliyor. Doğum yardımı, çocuğun doğumundan itibaren bir yıl içinde yapılan başvurularda ödeniyor. Ayrıca, doğum yardımından yararlanmak için annenin Türk vatandaşı olması yeterli; baba için herhangi bir şart bulunmuyor.
Ödemeler nasıl yapılıyor?
Bakan Göktaş, ödemelerin Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank aracılığıyla annelerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Ödemeler, her ayın belirli günlerinde düzenli olarak yapılıyor. Haziran ayı ödemeleri de bugün itibarıyla hesaplara geçti. Anneler, ödemelerini banka hesaplarından veya ATM'lerden çekebiliyor. Ayrıca, ödeme bilgileri e-Devlet üzerinden de sorgulanabiliyor.
Doğum yardımının amacı
Doğum yardımı, hükümetin nüfus artışını teşvik etmek ve ailelerin üzerindeki maddi yükü hafifletmek amacıyla uyguladığı bir sosyal yardım programı. Yardım, özellikle düşük gelirli aileler için önemli bir destek kalemi olarak görülüyor. Uzmanlar, bu tür yardımların doğum oranları üzerinde olumlu etkisi olabileceğini ancak kalıcı nüfus politikaları için daha kapsamlı tedbirlerin gerektiğini belirtiyor.
Doğum yardımı ödemeleri, 2023 yılından bu yana düzenli olarak yapılıyor. Geçtiğimiz yıl toplam 10 milyar liranın üzerinde ödeme yapıldığı kaydedildi. Bu yıl için ayrılan bütçe ise 12 milyar lira olarak belirlendi. Bakan Göktaş, ödemelerin aksatılmadan devam edeceğini ve yeni doğum yapan annelerin başvurularını zamanında yapmaları gerektiğini hatırlattı.