İzmir'de bir hastanın diş tedavisi sonrası yaşadığı mağduriyet, Türkiye'deki kamu diş sağlığı hizmetlerindeki çifte krizi yeniden gündeme taşıdı. Diş hekimleri, vatandaşların randevu alamadığını, mevcut kapasitenin yetersiz olduğunu ve atama bekleyen binlerce meslektaşları nedeniyle sağlık sisteminde kapsamlı bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguluyor.
Randevu sorunu ve yetersiz kapasite
Türkiye'de kamu hastaneleri ve ağız diş sağlığı merkezlerinde diş tedavisi randevusu almak neredeyse imkânsız hale geldi. İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı, “Vatandaşlar aylar sonrasına randevu bulabiliyor, acil durumlarda özele yönelmek zorunda kalıyor. Bu durum hem sağlıkta eşitsizliği artırıyor hem de tedavi masraflarını katlıyor” dedi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kamuya bağlı diş hekimi sayısı artmasına rağmen talep çok daha hızlı büyüyor. Özellikle büyükşehirlerde yoğunluk daha fazla.
Atama bekleyen binlerce diş hekimi
Bir diğer tartışma konusu ise atama bekleyen diş hekimleri. Türkiye'de her yıl diş hekimliği fakültelerinden yaklaşık 5 bin mezun veriliyor, ancak kamuya atama sayısı sınırlı. Diş Hekimleri Birliği verilerine göre, atama bekleyen diş hekimi sayısı 7 bini aştı. Mezunların bir kısmı işsiz kalırken, bir kısmı da özel sektörde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. İzmir’de konuşan bir diş hekimi, “Biz göreve hazırız ama atama yapılmıyor. Kamuda iş yükü altında ezilen meslektaşlarımız var” ifadelerini kullandı.
Mağduriyet ve çözüm önerileri
İzmir'deki olayda, bir hasta diş tedavisi sonrası oluşan komplikasyonlar nedeniyle uzun süre tedaviye ulaşamadığını iddia etti. Olayın ardından Türk Dişhekimleri Birliği, kamuda diş hekimi sayısının artırılması ve randevu sisteminin iyileştirilmesi için çağrı yaptı. Birlik Başkanı, “Acilen 10 bin yeni diş hekimi atanmalı, ağız diş sağlığı merkezlerinin sayısı artırılmalı. Ayrıca koruyucu diş hekimliği hizmetlerine ağırlık verilmeli” dedi.
Sistemdeki aksaklıklar ve bağlam
Uzmanlara göre, diş sağlığı krizi aslında sağlık sistemindeki daha büyük sorunların bir yansıması. Pandemi sonrası artan sağlık talebi, yetersiz yatırım ve planlama eksikliği her alanda olduğu gibi diş hekimliğinde de kendini gösteriyor. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların özel sağlık hizmetine erişimi de zorlaştı. Bu durum, toplum ağız sağlığını olumsuz etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de diş çürüğü oranları gelişmiş ülkelerin üzerinde seyrediyor. Sağlık Bakanlığı'nın yakın zamanda atama takvimi açıklaması ve yeni sağlık merkezleri inşası planladığı biliniyor, ancak bu adımların krizi çözmeye yetmeyeceği belirtiliyor.