Çin Merkez Bankası (PBoC), haziran ayına ilişkin gösterge kredi faiz oranlarını (LPR) üst üste 13. ayda da değiştirmeyerek piyasa beklentileriyle uyumlu bir adım attı. Bir yıllık LPR yüzde 3,45, beş yıllık LPR ise yüzde 3,95 seviyesinde korundu. Karar, ekonomideki toparlanma sinyalleri ve enflasyon baskılarının sınırlı kalmasıyla birlikte, bankaların fonlama maliyetlerindeki istikrarı yansıtıyor.
Piyasalarda beklenen hamle
Analistler, Çin Merkez Bankası'nın geçen hafta bir yıllık vadeli orta vadeli borç verme faizini (MLF) yüzde 2,50'de sabit tutmasının ardından LPR'de de değişiklik beklenmediğini belirtiyordu. MLF, LPR'nin belirlenmesinde referans alınıyor. Bankacılık sistemi likiditesinin yeterli olması ve döviz kuru baskılarının devam etmesi, yetkilileri mevcut faizleri korumaya yöneltti. Çin ekonomisi, ihracat ve imalat sektöründeki toparlanma ile emlak piyasasındaki durgunluk arasında sıkışmış durumda.
Ekonomik görünüm ve beklentiler
Çin hükümeti, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3 büyüme kaydetmesine rağmen, ikinci çeyrekte büyüme hızının yavaşlaması bekleniyor. Emlak sektöründeki zayıflık, tüketici güvenindeki düşüş ve deflasyon riski, ekonomi yöneticilerini daha fazla teşvik için zorluyor. Ancak yetkililer, faiz indirimlerinin yuan üzerinde yaratacağı baskıdan çekiniyor. Uzmanlar, Çin Merkez Bankası'nın yılın ikinci yarısında ekonomik verilere bağlı olarak faizleri tekrar gözden geçirebileceğini ifade ediyor. Bu dönemde, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikaları da Çin'in kararları üzerinde belirleyici olacak.
Sonuç
Çin'in kredi faizlerini sabit tutma kararı, mevcut ekonomik koşullarda ihtiyatlı bir duruşu yansıtıyor. Ülke, büyümeyi destekleme ihtiyacı ile finansal istikrar arasında hassas bir denge kurmaya çalışıyor. Önümüzdeki aylarda enflasyon, tüketim ve emlak piyasasına ilişkin veriler, para politikasının yönü hakkında daha net ipuçları verecektir.