Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 ilde yaklaşık 7 milyon vatandaşın sosyal konutlara kavuştuğunu duyurdu. Bakan Kurum, yapılan sosyal konut projeleri sayesinde dar gelirli ailelerin uygun fiyatlı ve kaliteli konutlara erişim sağladığını belirtti. Projeler kapsamında TOKİ ve yerel yönetimler iş birliğiyle binlerce konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.
Sosyal konut projelerinin detayları
Bakan Kurum, sosyal konut projelerinin sadece büyükşehirlerde değil, Anadolu'nun dört bir yanında hayata geçirildiğini vurguladı. Projelerde enerji verimliliği ve deprem yönetmeliklerine uygunluk ön planda tutuldu. Ayrıca konutların çevresinde okul, cami, yeşil alan gibi sosyal donatı alanlarına da yer verildi. Bakan, "Hedefimiz her vatandaşımızın güvenli ve huzurlu bir yuvada yaşamasını sağlamak" dedi.
Ekonomik etkiler ve istihdam
Sosyal konut projeleri, inşaat sektöründe önemli bir istihdam kaynağı oluşturdu. Projeler sayesinde yüz binlerce kişi iş sahibi oldu. Aynı zamanda konut sahibi olan vatandaşlar, kira yükünden kurtularak bütçelerini rahatlattı. Bakan Kurum, sosyal konutların ekonomiye canlılık kattığını ve dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükselttiğini ifade etti.
Türkiye genelinde uygulanan sosyal konut politikaları, barınma sorununa kalıcı çözümler üretmeyi amaçlıyor. Özellikle deprem bölgelerinde yapılan konutlar, hem dönüşüm hem de afet riskini azaltma hedefiyle inşa ediliyor. Bakan Kurum, önümüzdeki dönemde de sosyal konut projelerinin hız kesmeden devam edeceğini kaydetti.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği projelerde başvuru sayıları milyonları buldu. TOKİ'nin yürüttüğü kampanyalarla dar gelirli aileler, uzun vadeli ve düşük faizli ödeme planlarıyla ev sahibi olma imkanı elde etti. Bakan Kurum, "Sosyal devlet anlayışımız gereği vatandaşımızın yanındayız. 81 ilde 7 milyon vatandaşımızı sosyal konutlara kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Projeler kapsamında hak sahiplerine noter huzurunda kura çekimi yapılarak konutlar teslim edildi. Böylece şeffaf ve adil bir dağıtım süreci işletildi. Bakan Kurum, tüm vatandaşların konut sahibi olana kadar çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.