Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlerin azalması halinde dahi Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyon riskine karşı temkinli duruşunu devam ettireceğini duyurdu. Nagel, enerji fiyatlarındaki oynaklığın ve tedarik zinciri sorunlarının kalıcı etkilerine dikkat çekerek, faiz indirimi beklentilerine temkinli yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
Nagel'den Enflasyon Uyarısı
Frankfurt'ta düzenlenen bir konferansta konuşan Nagel, Orta Doğu'daki çatışmaların sona ermesi durumunda bile enerji ve gıda fiyatlarındaki baskının devam edebileceğini belirtti. Bundesbank Başkanı, "Barış ortamına dönüş enflasyonu otomatik olarak düşürmeyecek. Arz şokları ve yeşil dönüşüm maliyetleri fiyatları yukarı itmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı. AMB'nin son toplantısında faiz oranlarını sabit tuttuğunu hatırlatan Nagel, verilere bağlı kalacaklarını ve erken gevşeme adımlarından kaçınacaklarını söyledi.
AMB'nin Duruşu ve Piyasa Beklentileri
AMB'nin şu anki yüzde 4,5 seviyesindeki mevduat faizinin yeterince sıkı olduğunu ancak enflasyonun yüzde 2 hedefine dönene kadar politikanın gevşetilmemesi gerektiğini vurgulayan Nagel, piyasadaki faiz indirimi beklentilerinin abartılı olduğunu ima etti. Ekonomistler, AMB'nin ilk faiz indirimini 2024 yılı ortasına kadar yapabileceğini öngörürken, Nagel bu takvime şüpheyle yaklaşıyor. Almanya'da enflasyon Aralık ayında yıllık yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti.
Nagel ayrıca, jeopolitik risklerin yanı sıra iç talepteki toparlanmanın da fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini belirtti. Bundesbank, Almanya için 2024 enflasyon tahminini yüzde 2,8 olarak açıklarken, 2025'te sadece yüzde 2,4'e gerileyeceğini öngörüyor.
Orta Doğu'da İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların küresel enerji piyasalarında yarattığı belirsizlik, Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Ancak son haftalarda ateşkes görüşmeleri ivme kazanırken, petrol fiyatlarında düşüş gözleniyor. Nagel, bu gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını ancak kalıcı bir barış sağlanana kadar temkinli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bağımsız analistler, Nagel'in açıklamalarının şahin kanadın sesi olduğunu ve AMB Başkanı Christine Lagarde'ın daha ılımlı duruşuyla tam uyumlu olmadığını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde AMB üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarının daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.