CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu, Silivri Cezaevi'nden Cumhuriyet gazetesine konuştu. Mutlu, operasyon öncesinde iktidar kanadından bazı isimlerin kendisine parti değiştirmesi için tekliflerde bulunduğunu ancak bu teklifleri ifşa etmediğini söyledi. Hasan Mutlu, hakkındaki suçlamaların asılsız olduğunu belirterek, sürecin siyasi bir komplo olduğunu iddia etti.
Parti değiştirme teklifleri
Hasan Mutlu, tutuklanmadan önce iktidara yakın bazı kişiler tarafından ziyaret edildiğini ve kendisine parti değiştirmesi durumunda belediye başkanlığı görevine devam edebileceği, ayrıca çeşitli imtiyazlar verileceği yönünde teklifler sunulduğunu anlattı. Mutlu, bu teklifleri reddettiğini ve ardından hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti. "Bana 'CHP'den istifa edersen her şey düzelir' dediler. Ben kabul etmeyince operasyon başladı" ifadelerini kullanan Mutlu, teklifte bulunan isimleri şimdilik açıklamayacağını ancak ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.
Belediye operasyonları ve siyasi boyut
Türkiye genelinde CHP'li belediyelere yönelik başlatılan soruşturmalar kapsamında İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde de operasyon düzenlenmişti. Hasan Mutlu, 29 Mart 2025 tarihinde gözaltına alındı ve ardından silahlı terör örgütüne üye olma, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlamalarla tutuklandı. Mutlu, tüm suçlamaları reddediyor. Bayrampaşa Belediyesi'nde yapılan aramalarda dijital materyallere el konulduğu belirtilirken, Mutlu'nun avukatı müvekkilinin masum olduğunu ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savunuyor. Operasyonların muhalif belediyeleri hedef aldığı yönündeki eleştirilere iktidar kanadından gelen yanıt ise yargının bağımsız olduğu ve suç unsuru bulunduğu için işlem yapıldığı yönünde.
CHP Genel Merkezi, operasyonları hedef göstererek belediyelerin seçilmiş başkanlarının yerine kayyum atanmasına karşı çıkıyor. Parti sözcüleri, bu tür uygulamaların demokratik iradeye darbe olduğunu ve hukuki sürecin yakından takip edileceğini duyurdu. Hasan Mutlu'nun davasının ilk duruşması önümüzdeki haftalarda Silivri'de görülecek.
Bu gelişmeler, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından muhalefet belediyelerine yönelik artan soruşturmaları da akıllara getiriyor. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik siyasi yasak davasıyla eş zamanlı yürüyen bu süreç, Türkiye'de hukuk ve siyaset arasındaki gerilimi yeniden gündeme taşıdı. Hasan Mutlu'nun iddiaları, aslında sadece bir belediye başkanının kişisel hikayesi değil, aynı zamanda iktidar-muhalefet ilişkilerinin bugünkü durumuna dair önemli ipuçları veriyor.