TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Magazin

AVM'de sahte denetim soruşturmasında 6 zanlıya ev hapsi

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
AVM'de sahte denetim soruşturmasında 6 zanlıya ev hapsi

Afyonkarahisar'da bir alışveriş merkezinde kendisini "Cumhur İttifakı Ocakları Genel Başkanı" olarak tanıtarak denetim yapan Ferhat Aydoğan ve beraberindeki 5 kişi hakkında Ankara'da yakalanmalarının ardından adli kontrol kararı verildi. Mahkeme, şüpheliler hakkında ev hapsi, elektronik kelepçe ve yurt dışına çıkış yasağı şeklinde tedbirler uygulanmasına hükmetti. Olayın sosyal medyada yayılan görüntülerle ortaya çıkması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Görüntüler nasıl gündeme geldi?

Geçtiğimiz haftalarda, bir AVM'de çekilen videoda elinde dosyalarla dolaşan ve kendisini "Cumhur İttifakı Ocakları Genel Başkanı" olarak tanıtan bir kişi, mağazaları tek tek dolaşarak hijyen ve ürün denetimi yaptığını söyledi. Görüntüler kısa sürede sosyal medyada viral oldu. Vatandaşların ihbarı üzerine harekete geçen emniyet güçleri, şüphelilerin kimliğini tespit etti. Ferhat Aydoğan liderliğindeki grubun aynı gün Afyonkarahisar'dan ayrıldığı belirlenince operasyon başlatıldı.

Soruşturma süreci ve alınan kararlar

Ankara'da gözaltına alınan Ferhat Aydoğan, İsmail Yılmaz, Mehmet Kaya, Ayşe Demir, Hasan Çelik ve Zeynep Arslan, emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık, şüphelileri "resmi belgede sahtecilik" ve "kamu görevlisine ait yetkileri gasp" suçlamalarıyla mahkemeye çıkardı. Hakimlik, sanıkların kaçma şüphesi ve delilleri karartma ihtimalini göz önünde bulundurarak tutuklama yerine adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verdi. Karar kapsamında her bir sanık ev hapsi cezasına çarptırılırken, bileklerine elektronik kelepçe takıldı ve yurt dışına çıkışları yasaklandı.

Takvim gazetesinin ulaştığı savunmalarda, şüphelilerin büyük ölçüde "bir yanlış anlaşılma" olduğunu öne sürdükleri, Aydoğan'ın ise derneğinin faaliyetleri kapsamında üye sayısını artırmak için böyle bir eylem yaptığını, ancak kamuoyunu aldatma kastının bulunmadığını ifade ettiği öğrenildi. Ancak mahkeme heyeti, sanıkların eylemlerinin ciddiyeti ve toplumda oluşturduğu infial nedeniyle bu savunmaları yetersiz buldu.

Güvenlik zaafiyeti tartışması

Olay, AVM güvenlik sistemlerinin ne kadar kolay atlatılabildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Sahte denetçilerin hiçbir engelle karşılaşmadan mağazalara girmesi, işletmelerin güvenlik prosedürlerini sorgulattı. Uzmanlar, özel güvenlik personelinin eğitim eksikliğine dikkat çekerken, benzer vakaların önlenmesi için kamera kayıtlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. Olayın ardından AVM yönetimi, güvenlik önlemlerini artırdığını ve çalışanlarına yönelik eğitim başlattığını duyurdu.

Adli kontrol tedbirleri yeterli mi?

Hukukçular, 6 şüpheliye verilen ev hapsi ve yurt dışı yasağının olayın ağırlığına uygun olup olmadığını tartışıyor. Bir görüşe göre, sanıkların topluma karşı işledikleri suç, güven kurumunu sarstığı için cezai yaptırımın sadece adli kontrolden ibaret olması caydırıcılıktan uzak. Diğer görüş ise yargılamanın henüz başında olduğunu ve asıl cezanın dava sonunda verileceğini belirtiyor. Olayın yarattığı kamuoyu baskısı, yargı sürecinin hızlandırılmasına neden olabilir. Bu tip sahte denetim girişimlerinin önüne geçilmesi için yetkililerin daha sıkı denetim ve bilinçlendirme kampanyaları başlatması bekleniyor.

Bağımsız değerlendirme

Bu vaka, Türkiye'de giderek yaygınlaşan sahte kamu görevlisi olaylarının tipik bir örneği. Failler, genellikle toplumun hassas olduğu konuları istismar ederek kendilerine meşruiyet kazandırmaya çalışıyor. Olayın magazin boyutu yüksek olsa da altında yatan asıl sorun, güvenlik sistemlerindeki zafiyetler ve denetim mekanizmalarının yetersizliği. Yargının verdiği adli kontrol kararı, hukuki bir tercih olarak kabul edilse de toplumda bu tür eylemlerin cezasız kalmayacağına dair güçlü bir mesaj verilmeli. Aksi halde, benzer girişimlerin artarak devam etmesi kaçınılmaz.

Etiketler:
sahte denetimAVMev hapsiadli kontrolCumhur İttifakı OcaklarıAfyonkarahisarFerhat Aydoğan

İlgili Haberler

Mahmut Dalyaprak'ın saçında uyuşturucu çıktı: Kokain ve metamfetamin tespit edildi
Magazin

Mahmut Dalyaprak'ın saçında uyuşturucu çıktı: Kokain ve metamfetamin tespit edildi

40 dk önce

Karadeniz'in oyuncusundan acı 3 yakın arkadaş hayatını kaybetti
Magazin

Karadeniz'in oyuncusundan acı 3 yakın arkadaş hayatını kaybetti

1 sa önce

Dirty Dancing Kült Filmi Canlı Performansla İstanbul'da
Magazin

Dirty Dancing Kült Filmi Canlı Performansla İstanbul'da

1 sa önce

Ali Poyrazoğlu 25 Kilo Verdi: '105'ten 80'e Düştüm
Magazin

Ali Poyrazoğlu 25 Kilo Verdi: '105'ten 80'e Düştüm

1 sa önce