TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

AK Parti'den dijital düzenleme çağrısı: Dijital Hizmet Yasası geliyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
AK Parti'den dijital düzenleme çağrısı: Dijital Hizmet Yasası geliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Büyükgümüş, dijital platformlar ve yapay zeka uygulamalarının bilgiyi işleyerek kullanıcılara sunduğunu, ancak bu bilgiyi üreten gazeteciler, içerik üreticileri ve medya kuruluşlarının ekonomik fayda elde edemediğini belirterek Dijital Hizmet Yasası'nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Büyükgümüş, TBMM'de düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, adil bir dijital ekosistem oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

Dijital eşitsizlik ve adil paylaşım

Büyükgümüş, günümüzde arama motorları ve sosyal medya platformlarının, haber siteleri ve içerik üreticilerinin emeğini kullanarak büyük gelirler elde ettiğini, ancak bu gelirin adil dağılmadığını söyledi. Özellikle yapay zeka tabanlı uygulamaların, telif hakkı olan içerikleri izinsiz kullanarak özet çıkardığını ve bu durumun medya sektöründe ciddi kayıplara yol açtığını belirtti. Büyükgümüş, 'Dijital Hizmet Yasası ile platformların şeffaflık, hesap verebilirlik ve adil rekabet kurallarına uyması sağlanmalıdır' dedi.

Yasanın kapsamı ve hedefleri

Dijital Hizmet Yasası'nın, arama motorlarından sosyal medyaya, e-ticaret sitelerinden bulut hizmetlerine kadar tüm dijital platformları kapsaması bekleniyor. Yasa ile platformların kullanıcı verilerini nasıl işlediği, reklam politikaları, dezenformasyonla mücadele ve içerik moderasyonu gibi konularda standartlar getirilmesi planlanıyor. Büyükgümüş, bu düzenlemenin aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital pazarda daha adil rekabet edebilmesini sağlayacağını ifade etti.

AK Parti'nin bu girişimi, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile benzerlik taşıyor. Avrupa'da yürürlükte olan bu yasa, büyük platformlara daha sıkı kurallar getirirken, telif hakkı ihlallerinin önlenmesi ve kullanıcı haklarının korunmasını hedefliyor. Büyükgümüş, Türkiye'nin de bu alanda hızlı adım atması gerektiğini, aksi takdirde yerli medya ve içerik üreticilerinin zarar görmeye devam edeceğini vurguladı.

Gelişmelerin ardından ne bekleniyor?

Dijital Hizmet Yasası'nın TBMM gündemine gelmesi için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. AK Parti'nin, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişareler yaparak yasa taslağını geniş bir mutabakatla hazırlamayı hedeflediği belirtiliyor. Düzenlemenin, Türkiye'nin dijital ekonomi alanındaki rekabet gücünü artırması ve içerik üreticilerinin haklarını koruması bekleniyor. Uzmanlar, yasanın başarıya ulaşmasının, uygulamanın etkin denetimi ve platformların iş birliğine bağlı olduğunu ifade ediyor.

Etiketler:
dijital hizmet yasasıAK PartiAhmet Büyükgümüşyapay zekamedyatelif hakkıdijital düzenleme

İlgili Haberler

Real Madrid, Jose Mourinho'yu resmen açıkladı
Gündem

Real Madrid, Jose Mourinho'yu resmen açıkladı

6 dk önce

Bakan Göktaş: Yuva kurmak isteyen gençlerimizin yanında olduk
Gündem

Bakan Göktaş: Yuva kurmak isteyen gençlerimizin yanında olduk

7 dk önce

Yalova'da 14 aylık bebek ve babayı darbeden sanık tahliye edildi
Gündem

Yalova'da 14 aylık bebek ve babayı darbeden sanık tahliye edildi

7 dk önce

Notos Quartett, 39. İzmir Festivali'nde Müzikseverlerle Buluştu
Gündem

Notos Quartett, 39. İzmir Festivali'nde Müzikseverlerle Buluştu

12 dk önce