ABD, Kanada'dan ithal edilen 110 ürüne yönelik yüzde 50 oranındaki ek vergi uygulamasını resmen başlattı. Yeni düzenleme kapsamında daha önce tuz, çimento ve tuvalet kağıdına getirilen ek vergiler ise yürürlükten kaldırıldı. Karar, iki ülke arasındaki ticari gerilimin son halkası olarak değerlendiriliyor.
Vergi Kapsamı ve Etkileri
ABD yönetiminin açıkladığı listeye göre, ek vergi uygulanacak 110 ürün arasında çeşitli sanayi malları, tarım ürünleri ve tüketim maddeleri bulunuyor. Yüzde 50'lik ek vergi, mevcut gümrük tarifelerinin üzerine eklenecek. Uygulama, Kanada'dan yapılan ithalatta maliyetleri önemli ölçüde artıracak.
Öte yandan, daha önce tuz, çimento ve tuvalet kağıdına uygulanan ek vergilerin kaldırılması, bu ürünlerde fiyat düşüşü beklentisi yarattı. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu ürünlerin "kritik tedarik zinciri" kapsamında değerlendirildiği ve muafiyetin stratejik bir karar olduğu belirtildi.
Uzmanlar, yeni vergilerin Kanada ekonomisi üzerinde baskı oluşturacağını, ancak muafiyetlerin bazı sektörlerde rahatlama sağlayacağını ifade ediyor. Kanada hükümetinden henüz resmi bir açıklama gelmedi; ancak Ottawa'nın karşı önlemler alabileceği konuşuluyor.
Arka Plan: Ticaret Savaşları ve Yeni Denge Arayışı
ABD ile Kanada arasındaki ticari ilişkiler, son yıllarda çeşitli anlaşmazlıklarla sarsıldı. Özellikle ahşap, süt ürünleri ve enerji sektöründe yaşanan sorunlar, iki ülkeyi sık sık karşı karşıya getirdi. Uzmanlar, yeni vergilerin Kuzey Amerika'daki tedarik zincirlerini yeniden şekillendirebileceğini belirtiyor.
Kanada, ABD'nin en büyük ticaret ortaklarından biri konumunda. Yıllık iki yönlü ticaret hacmi 700 milyar doları aşıyor. Bu nedenle alınan vergi kararları, sadece iki ülkeyi değil, küresel piyasaları da etkiliyor. Ekonomistler, yüzde 50'lik ek verginin enflasyonist baskıyı artırabileceği uyarısında bulunuyor.
ABD'nin hamlesi, Başkan'ın "Amerika'yı yeniden büyük yap" politikası çerçevesinde atılmış bir adım olarak yorumlanıyor. Ancak muhalefet, bu tür vergilerin tüketici fiyatlarını yükselteceğini ve iş dünyasına zarar vereceğini savunuyor.
Kanada Tarım Bakanı, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu vergiler kabul edilemez. Kanada, kendi çıkarlarını korumak için gerekli adımları atacaktır" dedi. Açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü'ne başvuru sinyali de verildi.
Piyasalar, kararın ardından karışık seyretti. Kanada doları, ABD doları karşısında değer kaybetti. Toronto Borsası'nda sanayi hisseleri düşüş gösterdi. ABD'de ise bazı perakende zincirleri, tedarik maliyetlerindeki artışa dikkat çekti.
Vergi muafiyeti getirilen tuz, çimento ve tuvalet kağıdı gibi ürünler, günlük yaşamda geniş kullanım alanına sahip. Bu ürünlerdeki vergi kaldırılması, özellikle inşaat ve perakende sektöründe olumlu karşılandı. Ancak yüzde 50 ek vergi kapsamındaki ürünlerin neler olduğu henüz netleşmedi; Ticaret Bakanlığı'nın detaylı listeyi önümüzdeki günlerde yayımlaması bekleniyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Ticaret kısıtlamaları küresel büyümeyi olumsuz etkiler. Diyalog ve işbirliği çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kanada Başbakanı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kanadalı işçileri ve işletmeleri korumak için her türlü önlemi alacağız" dedi. Paylaşımda, misilleme vergilerinin gündemde olduğu ima edildi.
ABD Ticaret Temsilcisi ise yaptığı açıklamada, "Bu vergiler, adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı bir yanıttır. Kanada'nın bazı sektörlerde sağladığı sübvansiyonlar kabul edilemez" görüşünü savundu.
Kanada'daki iş dünyası temsilcileri, kararın sektörler üzerindeki etkisini değerlendirmek için toplantılar düzenliyor. Özellikle otomotiv yan sanayi, çelik ve alüminyum ihracatçıları endişeli. Bu sektörler, ABD pazarına büyük ölçüde bağımlı durumda.
ABD'li ithalatçılar ise alternatif tedarik kaynakları arayışına girdi. Meksika ve Asya ülkeleri, bu durumdan kazançlı çıkabilir. Ancak uzmanlar, kısa vadede tedarik zincirlerinin kolayca değişmeyeceğini belirtiyor.
Sonuç olarak, ABD'nin Kanada'ya yönelik yüzde 50 ek vergi kararı, iki ülke arasındaki ticari dengeleri yeniden şekillendirecek gibi görünüyor. Muafiyetler ise bazı sektörlerde rahatlama sağlasa da genel tablo, ticaret savaşlarının yeniden alevlenebileceğine işaret ediyor. Önümüzdeki günlerde Kanada'nın atacağı adımlar ve olası misilleme vergileri, sürecin seyrini belirleyecek.