TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Yusuf Tekin'in 'Kurtuluş Savaşı' çıkışı tartışma yarattı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Yusuf Tekin'in 'Kurtuluş Savaşı' çıkışı tartışma yarattı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, yeni müfredatta “Kurtuluş Savaşı” ifadesinin kaldırılarak yerine “Milli Mücadele” kavramının kullanılacağını açıklaması ve “Neyden kurtuluyoruz? Ondan önce koskoca Osmanlı İmparatorluğu vardı” sözleri, siyaset ve eğitim çevrelerinde geniş yankı uyandırdı. Muhalefet partileri ve tarihçiler, bu değişikliğin tarihsel gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek tepki gösterdi.

Tepkiler ve eleştiriler

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı açıklamada, “Kurtuluş Savaşı’na laf etmek Yusuf Tekin’in haddi değildir. Bu millet, emperyalist işgalcilere karşı canını ortaya koyarak bağımsızlığını kazanmıştır. Bakanın bu sözleri, tarih bilgisinin ne kadar zayıf olduğunu göstermektedir” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, “Kurtuluş Savaşı, Türk milletinin varoluş mücadelesidir. Bu kavramı tartışmaya açmak, milli hafızayı yok saymaktır” ifadelerini kullandı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele kavramları tarihsel bağlamda farklı anlamlar taşır. Milli Mücadele, kurtuluş savaşını da içine alan daha geniş bir süreçtir. Ancak ‘Kurtuluş’ ifadesinin kaldırılması, savaşın karakterini yansıtmamaktadır” diye konuştu. Ayrıca, “Osmanlı İmparatorluğu’ndan kurtulma değil, işgalden kurtulma söz konusudur” ifadesiyle Tekin’in sözlerine tepki gösterdi.

Müfredat değişikliği tartışmaları

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni müfredat taslağı, daha önce de çeşitli konularda tartışma yaratmıştı. Özellikle tarih derslerinde kullanılan terminolojinin değiştirilmesi, akademisyenler ve eğitimciler tarafından eleştiriliyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Işık, “Müfredat değişiklikleri bilimsel temellere dayanmalı, siyasi saiklerle değil. ‘Kurtuluş Savaşı’nın çıkarılması eğitimde bir milliyetçilik zafiyeti yaratır” dedi.

Bakan Tekin, yaptığı açıklamada, “Yeni müfredat, günümüzün ihtiyaçlarına ve uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmıştır. Bazı kavramların değiştirilmesi, tarihsel gerçekleri yok saymak anlamına gelmez” demişti. Ancak kamuoyunda oluşan tepki, bu açıklamaları yeterli bulmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan taslak müfredata göre, Kurtuluş Savaşı yerine “Milli Mücadele” ifadesi kullanılacak. Bu değişiklik, ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar tüm tarih derslerinde geçerli olacak. Bakanlık yetkilileri, değişikliğin amacının “kurtuluş” kavramının farklı yorumlanmasının önüne geçmek olduğunu belirtti.

Tartışmalar sürerken sosyal medyada da kullanıcılar, #KurtuluşSavaşı ve #MilliMücadele etiketleriyle görüşlerini paylaştı. Birçok kullanıcı, “Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılmış bir bağımsızlık savaşıdır. Bunu değiştirmek tarihle oynamaktır” yorumu yaptı.

Uzmanlar, bu tür kavram değişikliklerinin toplumda kutuplaşmaya yol açabileceğini, bu nedenle daha geniş bir mutabakatla yapılması gerektiğini vurguluyor. Tarihsel gerçeklerin siyasi söylemle yeniden yazılmaya çalışılması, bilimsel tarih anlayışına zarar verecektir.

Etiketler:
Yusuf TekinKurtuluş SavaşıMilli Mücadelemüfredattariheğitimtartışma

İlgili Haberler

Gökçek Ailesinin Almanya'da 30 Bin Avro ile Başlayan Sıra Dışı Yükselişi
Siyaset

Gökçek Ailesinin Almanya'da 30 Bin Avro ile Başlayan Sıra Dışı Yükselişi

10 dk önce

Umudum Atatürkçü Gençlerde: Erol Ertuğrul'dan Geleceğe Sesleniş
Siyaset

Umudum Atatürkçü Gençlerde: Erol Ertuğrul'dan Geleceğe Sesleniş

10 dk önce

Emperyalizmin Yüzü: Teknoloji Sömürüsü ve 'Hayırsever Monarşi' Tuzağı
Siyaset

Emperyalizmin Yüzü: Teknoloji Sömürüsü ve 'Hayırsever Monarşi' Tuzağı

10 dk önce

İğneli Fırça Gündemi: Türkiye'nin Siyasi Nabzı
Siyaset

İğneli Fırça Gündemi: Türkiye'nin Siyasi Nabzı

15 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
Finans & ödeme kaynakları SPONSORLU
fintech.tr
Türkiye fintech ekosistemi: TCMB/SPK listeleriyle doğrulanmış şirket dizini, 65 terimlik sözlük ve kaynaklı analizler.
Fintech nedir?Şirket diziniSözlük
payments.tr
Ödeme sistemleri rehberi: sanal POS, linkle ödeme, marketplace altyapısı ve ödeme kuruluşu seçimi.
Sanal POSÖdeme kuruluşlarıLinkle ödeme
SEPA.tr
SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi: 30'dan fazla ücretsiz araç, banka SEPA desteği ve gerçek maliyet hesabı.
IBAN doğrulamaSEPA mı SWIFT mi?Tüm araçlar
Diğer kaynaklar
nobelimplants.com İNGİLİZCE Dental implant tedavileri hakkında hasta bilgilendirme ve tedavi koordinasyon platformu. allon6.co.uk İNGİLİZCE All-on-6 ve tam çene implant tedavisi: maliyet, uygunluk ve tedavi planlama bilgi kaynağı.
Bu üç site aynı bağımsız yayın ağının parçasıdır ve birbirini tamamlar: sektör verisi, ödeme altyapısı ve Avrupa transferleri. Diğer kaynaklar bilgilendirme amaçlıdır; sağlık içerikleri tıbbi tavsiye yerine geçmez.
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe
valid.tr SPONSORLU
Google Maps’teki her kategori ve bölge için işletme listesi indirin — isim, telefon, adres ve web sitesi tek dosyada, kod bilgisi gerekmeden.
İşletme listesi indir Sektör rehberi
Diş klinikleri Kuyumcular Emlak ofisleri Avukatlar Eczaneler