Yunanistan'da orman yangınları peş peşe devam ediyor. Ülkenin batısındaki İleryoz Adası, orta kesimindeki Eğriboz Adası ve Tesalya bölgesindeki Kardiça ilinde çıkan yangınlar, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılıyor. Yetkililer, yangınların kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale başlattı. Şu ana kadar can kaybı bildirilmezken, bazı yerleşim yerleri tedbir amaçlı boşaltıldı.
İleryoz Adası'nda durum kritik
Yunanistan'ın güneybatı kıyısındaki İleryoz Adası'nda çıkan yangın, adanın kuzey kesiminde etkili oluyor. Rüzgarın saatte 60 kilometreye ulaştığı bölgede alevler, zeytinliklere ve makiliklere sıçradı. İtfaiye ekipleri yangını çevrelemek için çalışmalarını sürdürürken, ada sakinlerine ve turistlere plajlardan deniz yoluyla tahliye çağrısı yapıldı. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, bölgeye ek takviye ekipler gönderildiğini duyurdu.
Eğriboz Adası'nda alevler yerleşime sıçradı
Atina'nın yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Eğriboz Adası'nda başlayan yangın, kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Özellikle adanın kuzeyindeki ormanlık alanlarda etkili olan alevler, birkaç ev ve ahıra sıçradı. Bölgeye 100'den fazla itfaiyeci, 30 araç ve 5 uçak sevk edildi. Yerel yönetim, köylerde yaşayanları güvenli bölgelere yönlendirdi.
Kardiça'da tarım alanları tehdit altında
Yunanistan'ın orta kesimindeki Kardiça ilinde çıkan yangın ise tarım arazilerini tehdit ediyor. Buğday ve mısır tarlalarına sıçrayan alevler, hasat öncesi büyük zarara yol açtı. Çiftçiler, yangın söndürme çalışmalarına destek verirken, bölgedeki hayvanlar tahliye edildi.
Yangınların nedeni araştırılıyor
Yetkililer, yangınların çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlattı. İlk belirlemelere göre, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık yangınları körükledi. Yunanistan, son yıllarda artan sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarıyla mücadele ediyor. 2021 yılında yaşanan büyük yangınlarda binlerce hektar alan kül olmuştu.
Yunanistan'ın yangınlarla mücadelesi, Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğiyle ilgili politikalarını yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, Akdeniz havzasında yangın sezonunun daha erken başladığını ve daha uzun sürdüğünü belirtiyor. Yunan hükümeti, yangın söndürme ekipmanlarını yenileme ve önleyici tedbirleri artırma sözü verdi. Ancak bu yılki yangınlar, ülkenin kriz yönetimindeki zafiyetlerini bir kez daha ortaya koyuyor.