Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede ağır yaralanan bir itfaiyeci daha hastanede hayatını kaybetti. Böylece yangınlarda yaşamını yitiren itfaiyecilerin sayısı 3'e yükseldi. Ülkenin farklı bölgelerinde kontrol altına alınamayan yangınlar, özellikle Attika ve Mora yarımadasında etkili olurken, yetkililer alevlerin yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba sarf ediyor.
Üçüncü İtfaiyeci de Kurtarılamadı
Yunanistan İtfaiye Teşkilatı'ndan yapılan açıklamaya göre, son olarak Mora yarımadasındaki Korinthos bölgesinde görev yapan 35 yaşındaki bir itfaiyeci, alevlerin arasında mahsur kalması sonucu ağır yanıklarla hastaneye kaldırılmıştı. Doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayan itfaiyecinin ölümüyle birlikte, yangınlarda hayatını kaybeden itfaiyeci sayısı üçe yükseldi.
Daha önce 25 Temmuz'da Atina'nın kuzeyindeki Varympompi bölgesinde görev yapan 38 yaşındaki itfaiyeci Vasilis Kalogerakis, alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetmişti. İki gün sonra ise Midilli adasında yangına müdahale eden 21 yaşındaki itfaiyeci Yiannis Sakellaropoulos, ağır yanıklarla kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesini kaybetmişti.
Yangınlar Nerede ve Nasıl Başladı?
Yunanistan'da orman yangınları ilk olarak 17 Temmuz'da Attika bölgesindeki Dervenochoria'da başladı. Kısa sürede rüzgarın etkisiyle büyüyen yangınlar, Atina'nın kuzey banliyölerine kadar ilerledi. Ardından Mora yarımadasının batısındaki İlia bölgesi, Eğriboz adası ve Rodos adasında da yangınlar çıktı. Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu sistemi verilerine göre, çıkan yangınlarda şu ana kadar yaklaşık 100 bin hektar (bin kilometrekare) orman ve tarım arazisi kül oldu.
Yangınların çıkış nedenleri arasında aşırı sıcaklar, kuraklık ve yüksek rüzgarın yanı sıra kundaklama şüphesi de bulunuyor. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı, ülke genelinde 100'den fazla kişinin yangınlarla ilgili gözaltına alındığını ve 17'sinin kundaklama suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı.
Uluslararası Yardım ve Müdahale Çalışmaları
Yunanistan, yangınlarla mücadelede yoğun bir uluslararası dayanışma örneği sergileniyor. Avrupa Birliği'nin Sivil Koruma Mekanizması kapsamında, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'dan itfaiye uçakları ve helikopterler ile yüzlerce itfaiyeci Yunanistan'a gönderildi. Türkiye de iki uçak ve bir helikopterle destek sağladı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yangınların ülkenin son yıllarda yaşadığı en büyük çevre felaketi olduğunu belirterek, tüm imkanların seferber edildiğini söyledi. Miçotakis, "Bu yangınlar sadece Yunanistan'ın değil, tüm Akdeniz'in ortak sorunu. İklim değişikliği gerçeğiyle yüzleşiyoruz ve buna karşı ortak mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Can Kaybı ve Yaralılar Artıyor
Yangınlarda can kaybı sadece itfaiyecilerle sınırlı değil. Yunanistan polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar yangınlarda 5 sivil de hayatını kaybetti. Bunlardan biri, Atina yakınlarındaki bir köyde evinde mahsur kalan yaşlı bir adamdı. Ayrıca yüzlerce kişi yaralandı ve birçok ev kullanılamaz hale geldi.
Yangınlar nedeniyle on binlerce kişi tahliye edildi. Rodos adasında 20 binden fazla turist, güvenli bölgelere taşındı. Eğriboz adasında ise en az 8 köy tahliye edildi. Yunanistan hükümeti, yangın mağdurları için geçici barınma merkezleri kurarken, afet bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildi.
Uzmanlardan İklim Uyarısı
Uzmanlar, Akdeniz bölgesinde artan sıcak hava dalgalarının yangın riskini artırdığını ve bu durumun artık normalleştiğini belirtiyor. Selanik Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dr. Konstantinos Kartalis, "Yunanistan her yıl ortalama 10 gün süren aşırı sıcak hava dalgası yaşarken, bu sayının 2050 yılına kadar 30 güne çıkması bekleniyor. Bu da yangın sezonunun uzaması anlamına geliyor" dedi.
Öte yandan, yangınlardan etkilenen bölgelerde yeniden ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı. Çevre Bakanlığı, yanan alanlarda ilk etapta 1 milyon fidan dikileceğini duyurdu. Ancak uzmanlar, ekosistemin tamamen iyileşmesinin yıllar alabileceği konusunda uyarıyor.
Yunanistan'ın bu büyük felaketi, ülkenin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini ve iklim değişikliğine uyum politikalarını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Hükümet, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerden oluşan filonun güçlendirilmesi ve itfaiye teşkilatının modernizasyonu için yeni bir yasa hazırlığında olduğunu açıkladı.