Türkiye ve Yunanistan arasında kültür alanındaki iş birliğine yeni bir boyut kazandıran Türkiye-Yunanistan 1. Kültür Forumu, Kapadokya'da gerçekleştirildi. Forumda, Yunan makamlarınca ele geçirilen ve Türkiye'ye iade edilen 1.055 sikke, iki ülke arasındaki somut iş birliğinin önemli örneklerinden biri olarak öne çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni'nin ev sahipliğinde düzenlenen forum, iki ülke arasında kültürel mirasın korunması ve kaçak eserlerle mücadelede ortak bir irade oluşturulması açısından tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor.
İade edilen sikkelerin önemi
Forumda sergilenen ve resmi olarak Türkiye'ye teslim edilen 1.055 sikke, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait. Sikkeler, Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılmış ve Yunanistan'da ele geçirilmişti. İade süreci, iki ülke arasındaki diplomatik görüşmelerin ardından tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, sikkelerin Anadolu'nun zengin tarihini yansıttığını ve iadelerinin kaçak eser ticaretine karşı verilen mücadelede önemli bir kazanım olduğunu belirtti.
Türkiye-Yunanistan Kültür Forumu
Kapadokya'da düzenlenen forumda, iki ülke arasında kültürel iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar kapsamında, arkeolojik kazılarda ortak çalışmalar, müze iş birlikleri ve sergi değişimleri öngörülüyor. Ayrıca, kaçak eserlerle mücadelede istihbarat paylaşımı ve yasal süreçlerin hızlandırılması konusunda mutabakata varıldı. Bakan Ersoy, forumda yaptığı konuşmada, "Kültürel mirasımızı korumak için Yunanistan'la omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Bu iade, iş birliğimizin somut bir göstergesidir" dedi. Yunanistan Kültür Bakanı Mendoni ise, "Tarihi eserlerin ait olduğu topraklara dönmesi, uluslararası hukukun bir gereğidir. Türkiye ile bu alandaki iş birliğimizi derinleştirmekten memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaçak eserlerle mücadele
Türkiye, son yıllarda yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi konusunda önemli adımlar attı. ABD, Almanya, İngiltere ve Yunanistan gibi ülkelerle yapılan anlaşmalar sayesinde binlerce eser ülkeye geri getirildi. 2023 yılı içinde sadece Yunanistan'dan 1.500'den fazla eser iade edildi. Bu eserler arasında heykeller, yazıtlar ve sikkeler bulunuyor. Kültür Bakanlığı, kaçak eserlerin takibi için bir veri tabanı oluşturdu ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde çalışıyor.
Kültür diplomasisinde yeni dönem
Türkiye-Yunanistan 1. Kültür Forumu, iki ülke arasında son yıllarda gelişen olumlu ilişkilerin bir yansıması olarak görülüyor. Daha önce turizm, ticaret ve siyasi alanlarda atılan adımlar, kültür alanında da ivme kazandı. Forum kapsamında, İstanbul ve Atina arasında kültür başkenti değişimi programı başlatılması da gündeme geldi. Uzmanlar, bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki diyaloğu güçlendireceğini ve tarihi eserlerin iadesi gibi konularda daha hızlı sonuç alınmasını sağlayacağını belirtiyor.
Sonuç olarak, Kapadokya'da düzenlenen forum ve 1.055 sikkenin iadesi, Türkiye ile Yunanistan arasında kültürel mirasın korunması konusunda ortak bir vizyon geliştirildiğini gösteriyor. Bu iade, sadece iki ülke arasındaki iş birliğinin değil, aynı zamanda uluslararası toplumun kaçak eser ticaretine karşı verdiği mücadelenin de bir parçası. Önümüzdeki dönemde benzer iadelerin artması bekleniyor.