Yunanistan merkezli Militaire dergisinde yayımlanan bir analizde, emekli Yunan Korgeneral Ioannis Baltzoi, Türkiye'nin savunma sanayiindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Baltzoi, özellikle Türkiye'nin olası F-35 tedariki ve yerli savaş uçağı KAAN projesinde Yunanistan'ın gerisinde kaldığını belirterek, bu alanda Türklerin daha iyi bir performans sergilediğini itiraf etti. Bu açıklamalar, iki ülke arasındaki savunma rekabetinde yeni bir tartışma başlattı.
Yunan generalin çarpıcı sözleri
Emekli Korgeneral Ioannis Baltzoi, Militaire dergisine verdiği röportajda, Türkiye'nin savunma sanayiindeki atılımlarını yakından takip ettiğini söyledi. Baltzoi, "Türkiye, F-35 programına geri dönme olasılığını değerlendiriyor. Aynı zamanda yerli savaş uçağı KAAN'da önemli ilerleme kaydetti. Ne yazık ki Yunanistan, bu alanda Türklerin gerisinde kaldı. Onlar daha iyi yapıyor" ifadelerini kullandı. General, özellikle Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) ve savunma elektroniği alanındaki başarılarına dikkat çekti.
F-35 ve KAAN projeleri
ABD yapımı F-35 savaş uçakları, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle 2019'da programdan çıkarılmasının ardından gündemden düşmemişti. Ankara, F-35'e yeniden dahil olma olasılığını araştırırken, bir yandan da yerli savaş uçağı KAAN'ın geliştirilmesine devam ediyor. KAAN'ın 2030'lu yıllarda envantere girmesi planlanıyor. Yunanistan ise Fransız Rafale ve ABD yapımı F-16'ları modernize ederek hava gücünü artırmaya çalışıyor.
Baltzoi, Türkiye'nin savunma sanayiindeki bu yükselişinin sadece askeri değil, aynı zamanda ekonomik ve teknolojik bir başarı olduğunu vurguladı. "Türkiye, yerli üretimle hem bağımlılığını azalttı hem de ihracatını artırdı. Yunanistan'ın da benzer bir strateji izlemesi gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin savunmadaki yükselişi
Son yıllarda Türkiye, savunma sanayiinde yerli ve milli üretime büyük önem veriyor. Bayraktar TB2 ve Akıncı gibi İHA'lar, Altay tankı, MİLGEM korvetleri ve Hisar hava savunma sistemleri, Türk savunma sanayiinin öne çıkan projeleri arasında. Ayrıca, Türkiye'nin savunma ihracatı 2023'te 5,5 milyar doları aştı. Yunanistan ise benzer bir başarıyı yakalayamasa da, savunma harcamalarını artırarak ve yeni silah sistemleri satın alarak caydırıcılığını korumaya çalışıyor.
Baltzoi'nin bu itirafı, Yunanistan'da savunma politikalarının sorgulanmasına yol açtı. Bazı Yunan askeri analistler, ülkenin savunma sanayiine yeterli yatırım yapmadığını ve Türkiye'nin bu alanda hızla ilerlediğini kabul ediyor. Ancak diğerleri, Baltzoi'nin değerlendirmelerinin abartılı olduğunu ve Yunanistan'ın NATO üyesi olarak hava savunma sistemlerinde hala üstün olduğunu savunuyor.
Uzmanlara göre, Türkiye'nin savunma sanayiindeki bu yükselişi, bölgesel güç dengesini değiştirebilir. Özellikle Ege ve Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklar göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki teknolojik rekabet daha da kızışacak gibi görünüyor.