Elazığ'ın Palu ilçesinde Yeniden Refah Partisi'nden (YRP) seçilen Belediye Başkanı Muhammet Septioğlu'nun, AKP'nin yarın düzenleyeceği grup toplantısına katılacağı ve partisinden istifa ederek AKP'ye geçeceği öne sürüldü. İddiaya göre Septioğlu, AKP grup toplantısında rozet takılarak partisine kaydedilecek. Bu gelişme, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından Palu'da yaşanan ikinci parti değişimi olacak.
Palu'da Siyasi Dengeler Değişiyor
31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Palu Belediye Başkanlığı'nı Yeniden Refah Partisi adayı Muhammet Septioğlu kazanmıştı. Ancak seçimden bu yana ilçede siyasi hareketlilik dinmedi. Edinilen bilgilere göre, Başkan Septioğlu AKP'ye geçmeye hazırlanıyor. AKP'nin yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacağı grup toplantısına katılacak olan Septioğlu'nun, burada partinin genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rozet takılarak AKP'ye kazandırılacağı iddia ediliyor.
Konuya yakın kaynaklar, Septioğlu'nun bir süredir AKP ile görüşmeler halinde olduğunu ve istifa kararını netleştirdiğini belirtiyor. AKP cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak grup toplantısı öncesi kulislerde bu transferin kesinleştiği konuşuluyor.
Palu, daha önce de benzer bir parti değişimiyle gündeme gelmişti. 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti'den seçilen bir belediye başkanı daha sonra AKP'ye geçmişti. Bu kez YRP'den AKP'ye bir geçiş yaşanması, ilçede siyasi dengelerin yeniden şekilleneceği anlamına geliyor.
Yeniden Refah Partisi'nden İlk Tepkiler
YRP kanadından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak parti içinde bu tür geçişlerin önlenmesi için genel merkezin harekete geçtiği biliniyor. YRP, özellikle son aylarda yerel yönetimlerdeki istifaların önüne geçmek için çeşitli önlemler almaya çalışıyor. Palu Belediye Başkanı'nın istifası halinde belediye meclisindeki çoğunluğa göre yeni başkan seçilecek. YRP, Palu Belediye Meclisi'nde çoğunluğa sahip olsa da, istifa sonrası sürecin nasıl işleyeceği merak konusu.
Siyasi analistler, YRP'den AKP'ye geçişlerin özellikle muhalefet partileri arasında moral bozukluğuna yol açtığını belirtiyor. 31 Mart seçimlerinde YRP, AKP'nin oylarını bölerek birçok belediyeyi kazanmıştı. Şimdi ise bu belediyelerin AKP'ye geçmesi, yerel siyasette ittifak ilişkilerini yeniden gündeme getiriyor.
Öte yandan, AKP'nin yerel seçimlerin ardından muhalefet partilerinden yaptığı transferler, kamuoyunda tartışma yaratmaya devam ediyor. Seçmen iradesinin sandıkta tecelli ettiğini savunan kesimler, bu tür geçişlerin seçmen iradesini gölgelediğini ifade ediyor.
AKP'nin Yerel Yönetim Stratejisi
AKP, 31 Mart yenilgisinin ardından yerel yönetimlerde güç birliği oluşturmaya yönelik adımlar atıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kaybedilen belediyelerin geri kazanılması için çeşitli stratejiler izleniyor. Palu gibi ilçelerde muhalefete geçen belediyelerin AKP'ye katılması, partinin 2029 seçimlerine yönelik hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
AKP'nin önümüzdeki dönemde benzer transferlerle gündeme gelmesi bekleniyor. YRP, İYİ Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi gibi partilerden seçilen belediye başkanlarının AKP'ye geçiş yapabileceği konuşuluyor. Bu durum, yerel siyasette yeni bir denge arayışının habercisi.
Palu Belediye Başkanı Muhammet Septioğlu'nun yarın AKP grup toplantısına katılıp katılmayacağı ve rozet takılıp takılmayacağı ise yarın netlik kazanacak. Gelişmeler yakından takip ediliyor.
Seçmen Tepkisi ve Olası Sonuçlar
Palu halkı, seçimde YRP'ye oy veren seçmenlerin büyük bölümünün bu geçişten rahatsız olabileceği belirtiliyor. YRP, özellikle muhafazakar seçmen kitlesine hitap eden bir parti olarak biliniyor. Başkan Septioğlu'nun AKP'ye geçmesi, YRP seçmeninde hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak AKP, bu geçişi kendi lehine kullanarak 2029 yerel seçimlerinde Palu'yu kazanmayı hedefliyor.
Yerel siyaset uzmanları, partiler arası geçişlerin demokrasi açısından tartışmalı olduğunu vurguluyor. Seçmenin sandıkta verdiği kararın, seçildikten sonra değiştirilmesinin etik olup olmadığı yıllardır tartışılıyor. Türkiye'de sıkça yaşanan bu tür geçişler, seçim sisteminin ve siyasi partiler kanununun yeniden düzenlenmesi gerektiğini gösteriyor.
Önümüzdeki günlerde YRP'nin konuya ilişkin resmi açıklama yapması bekleniyor. AKP cephesinden ise grup toplantısı sonrası bir açıklama gelebilir. Palu Belediyesi'nden henüz bir yazılı açıklama yapılmadı.
Sonuç olarak, Palu'da yaşanan bu gelişme, yerel siyasette dengelerin nasıl hızla değişebileceğini gösteriyor. Seçmen iradesinin korunması ve siyasi etik tartışmaları bir kez daha gündeme gelirken, gözler yarın yapılacak AKP grup toplantısına çevrildi.