Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde meydana gelen ilginç bir olay, hem sürücüleri hem de yetkilileri zor durumda bıraktı. Karayoluna dökülen endüstriyel boya, yağışların ardından yol yüzeyinde kaygan bir tabaka oluşturdu. Araçların geçişiyle birlikte lastiklerine sıçrayan boya, kısa sürede tüm araçların yan taraflarını ve kaportalarını mora boyadı. Temizlik ekiplerinin müdahale etmemesi üzerine vatandaşlar, çözümü kendi yöntemlerini geliştirerek buldu. Bazı sürücüler, araçlarının lastiklerini streç filmle sararken, bazıları ise boyanın sıçramaması için araçlarını yolun farklı bir şeridinden geçirmeye başladı.
Boya Dökülmesinin Ardından Yaşanan Kaos
Olay, Şuhut ilçesine bağlı kırsal bir bölgede bulunan karayolunda meydana geldi. Yol bakım çalışmaları sırasında bir kamyondan devrilen boya bidonları, asfaltın metrelerce uzunluğunda bir bölümüne yayıldı. İlk anda yetkililer, bölgeyi trafiğe kapatarak temizlik yapılacağını açıkladı. Ancak yağmurun başlamasıyla birlikte boya suyla karışarak yol yüzeyine yayıldı ve kaygan bir tabaka oluşturdu. Bu durum, araçların sık sık patinaj yapmasına ve kontrol kaybına yol açtı. Bölgeden geçen sürücüler, araçlarının yan kısımlarının ve kaportalarının mor renge boyandığını fark etti. Özellikle beyaz ve açık renkli araçlarda boya izleri çok daha belirgin şekilde görüldü.
Sürücülerden Hasan Yılmaz, olayı şu sözlerle anlattı: "Yolda ilerlerken birden lastiklerden su sıçradığını fark ettim. Önce yağmur sandım, sonra aracın yanına baktığımda her yer mordu. Böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıyorum. Boya, yağmur suyuyla karışınca lastiklerden fışkırıyor ve araca yapışıyor. Araba yıkamacıya gittim ama boya çıkmıyor." Bir diğer sürücü Ali Kaya ise, "Yetkililere defalarca haber verdik, temizlik için ekip geleceği söylendi ama kimse gelmedi. Biz de kendi yöntemimizi bulduk. Lastiklerin etrafını naylonla sarıyoruz, böylece boyanın araca sıçramasını engelliyoruz. Ama yine de yoldan geçerken dikkatli olmak zorundayız" dedi.
Vatandaşların Yaratıcı Çözümleri
Boya dökülen yolun temizlenmemesi üzerine bölge sakinleri ve sürücüler, çeşitli çözümler geliştirmeye başladı. En yaygın yöntemlerden biri, araç lastiklerinin üzerine geçici olarak streç film veya naylon poşet geçirmek oldu. Bu sayede lastiklerin üzerine yapışan boya, doğrudan aracın gövdesine sıçramıyor. Bazı sürücüler ise araç hızını düşürerek ve gaz pedalını kontrollü kullanarak boyanın sıçramasını engellemeye çalışıyor. Ayrıca, yolun kenarında bekleyen bazı gençler, geçen araçlara para karşılığında "lastik koruma kılıfı" uygulaması yapıyor. Kısa sürede bir iş koluna dönüşen bu uygulama, hem sürücülerin hem de gençlerin yüzünü güldürüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Şuhut Belediyesi yetkilileri, yolun temizliği için çalışma başlatıldığını ancak hava koşullarının müdahaleyi geciktirdiğini belirtti. Yetkililer, "Boya, asfaltın gözeneklerine işlemiş durumda. Temizlik için özel bir solvent gerekiyor. Hava yağışlı olduğu için şu an ekip gönderemiyoruz. En kısa sürede bölgede temizlik yapılacaktır" ifadelerini kullandı. Ancak sürücüler, yetkililerin bu açıklamalarına rağmen mağduriyetlerinin devam ettiğini dile getirdi.
Boya Dökülmesinin Yol Açtığı Sorunlar
Boya dökülmesi, sadece araçların görünümünü etkilemekle kalmadı, aynı zamanda trafik güvenliğini de tehlikeye attı. Kaygan zemin nedeniyle bölgede birçok trafik kazası meydana geldi. Neyse ki ciddi yaralanmaların olmadığı kazalar, maddi hasarla atlatıldı. Ayrıca, boya sıçrayan araçların temizliği için oto yıkama firmalarına başvuran sürücüler, yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı. Bazı oto yıkama işletmeleri, boya sökücü kimyasallar kullanarak araçları temizlemeye çalışsa da, boya çoğu zaman tam olarak çıkarılamıyor ve araçlarda kalıcı izler kalıyor.
Uzmanlar, yol bakım çalışmaları sırasında kimyasal maddelerin taşınması ve saklanması konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Boya gibi tehlikeli maddelerin taşındığı araçların uygun ekipmanlarla donatılması, olası kazaların önüne geçilmesinde büyük önem taşıyor. Ayrıca, kaza sonrası hızlı müdahale ekiplerinin oluşturulması, benzer olayların yaşanmaması için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bu olay, yerel yönetimlerin acil durumlara hazır olup olmadığını bir kez daha gündeme getirdi. Vatandaşlar, benzer bir durumun tekrar yaşanmaması için yetkililerden kalıcı bir çözüm bekliyor. Bölgede boya temizliği yapılana kadar sürücülerin, belirtilen alternatif güzergahları kullanmaları öneriliyor.