TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

YKS'de ChatGPT ile kopya çeken şüpheli tutuklandı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
YKS'de ChatGPT ile kopya çeken şüpheli tutuklandı

İstanbul'da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) büyük bir skandal yaşandı. Sınava kaçak yollarla cep telefonu sokan Mustafa Eren isimli şüpheli, yapay zekâ uygulaması ChatGPT'yi kullanarak soruları çözmeye çalışırken gözetmenler tarafından fark edildi. Olayın ardından gözaltına alınan Eren, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olay nasıl gerçekleşti?

Edinilen bilgilere göre, YKS'nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda, bir sınav salonunda görevli gözetmenler, Mustafa Eren'in sürekli olarak ceketinin iç kısmına bakmasından şüphelendi. Gözetmenlerin uyarısı üzerine Eren'in ceketinin iç cebinde bir cep telefonu bulundu. Telefonun açık olduğu ve ekranda ChatGPT adlı yapay zekâ uygulamasının çalıştığı tespit edildi. Olayın ardından sınav salonundaki diğer adayların sınavı iptal edilmezken, Eren hakkında adli işlem başlatıldı.

Şüphelinin ifadesi ve soruşturma

Emniyetteki ifadesinde Mustafa Eren, sınava iyi hazırlanamadığını ve bu nedenle kopya çekmeye karar verdiğini itiraf etti. Telefonu sınav öncesinde özel bir ceket dikerek içine gizlediğini söyleyen şüpheli, ChatGPT'yi kullanarak soruları çözmeye çalıştığını belirtti. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatılırken, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM yetkilileri de sınav güvenliğinin artırılması için çalışma yapacaklarını duyurdu.

Uzmanlar uyarıyor: Yapay zekâ ile kopya girişimleri artabilir

Teknoloji uzmanları, yapay zekâ araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte sınavlarda kopya yöntemlerinin de değiştiğine dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl ABD'de benzer olaylar yaşanırken, Türkiye'de ilk kez bu tür bir vaka kayıtlara geçti. Sınav güvenliği konusunda çalışmalar yapan bilişim uzmanı Prof. Dr. Ahmet Demir, "Yapay zekâ uygulamalarının sınav salonlarına girmesini engellemek için telefon sinyal kesicilerinin yanı sıra yapay zekâ tabanlı tespit sistemleri de kullanılmalı" dedi.

Yasal süreç ve cezai yaptırımlar

Türk Ceza Kanunu'na göre, bir sınavda kopya çekmek veya çekilmesine yardımcı olmak "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" suçu kapsamında değerlendirilebiliyor. Ayrıca, özel hayatın gizliliği ve bilişim suçları da gündeme gelebiliyor. Mustafa Eren, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması bekleniyor.

Bu olay, sınav güvenliğinin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yapay zekânın eğitimde etik kullanımı tartışmalarını alevlendiren bu vaka, yetkilileri yeni önlemler almaya itecek gibi görünüyor.

Etiketler:
ykskopyachatgptyapay zekatutuklamaistanbul

İlgili Haberler

Eğitim-İş'ten Bakan Tekin'e: Çocuğun özel okulda ne varsa devlette de olsun
Gündem

Eğitim-İş'ten Bakan Tekin'e: Çocuğun özel okulda ne varsa devlette de olsun

3 dk önce

Gökyüzünde panik: Yolcular pilotu koltuğa bağladı
Gündem

Gökyüzünde panik: Yolcular pilotu koltuğa bağladı

4 dk önce

AYT'de cep telefonuyla kopya çekmeye çalışan öğrenci tutuklandı
Gündem

AYT'de cep telefonuyla kopya çekmeye çalışan öğrenci tutuklandı

4 dk önce

İzmir'de 300 bin sentetik ecza operasyonu: 2 tutuklama
Gündem

İzmir'de 300 bin sentetik ecza operasyonu: 2 tutuklama

5 dk önce