Dünya genelinde koronavirüs vakalarındaki artış, 'Covid-19 geri mi dönüyor?' sorusunu yeniden gündeme getirirken, Tayvan'da tespit edilen yeni bir varyant endişeleri artırdı. Türkiye'de ise son haftalarda vaka sayılarında belirgin bir yükseliş yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın günlük tablolarına göre, günlük vaka sayıları son bir ayda iki katına çıkarak 15 binin üzerine çıktı. Peki bu artışın sebebi ne? Yeni varyant ne kadar tehlikeli? Yeniden kapanma kapıda mı, yoksa koronavirüs artık hayatımızın olağan bir parçası mı? İşte detaylar.
Yeni varyant Tayvan'da: JN.1 türevi 'KP.2' hızla yayılıyor
Tayvan Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk kez JN.1 varyantının alt türevi olan KP.2 varyantının tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'dikkatle izlenen varyantlar' listesine alınan KP.2, özellikle Asya ülkelerinde hızla yayılıyor. Uzmanlar, bu varyantın mevcut aşılara karşı daha dirençli olabileceğini, ancak şu ana kadar daha ağır hastalık yaptığına dair bir kanıt bulunmadığını belirtiyor. Yine de bulaşıcılığının yüksek olması nedeniyle vaka sayılarında artışa yol açabileceği ifade ediliyor.
Türkiye'de vaka artışı: Mevsimsel dalgalanma mı, yeni dalga mı?
Türkiye'de ise son dönemde vaka sayılarında yaşanan artış, kamuoyunda farklı yorumlara neden oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, "Mevsimsel olarak beklediğimiz bir artış söz konusu. Ancak gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz" dedi. Bakan Koca, özellikle risk gruplarının (65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar) hatırlatma dozu aşılarını yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Öte yandan, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Artışın tek nedeni mevsimsel değil. Yeni varyantların da etkisi var. Sağlık sistemimizin yükünü hafifletmek için önlemleri ciddiye almalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Kapanma söz konusu mu? Uzmanlar ne diyor?
Vaka artışları, 'yeniden kapanma' ihtimalini gündeme getiriyor. Ancak hükümet yetkilileri ve bilim insanları, bu aşamada tam kapanma gibi bir senaryonun öngörülmediğini, ancak gerektiğinde kısıtlı önlemlerin alınabileceğini belirtiyor. Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kara, "Şu an için kapanma yok. Ama kapalı alanlarda maske kullanımı, hijyen kurallarına uyum gibi basit önlemlerle dalganın etkisini azaltabiliriz" dedi. Uzmanlar, özellikle kalabalık etkinliklerden kaçınılması ve aşıların tamamlanması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Bilim insanlarından ortak çağrı: Aşılar güncellenmeli
Yeni varyantların ortaya çıkması, aşıların güncellenmesi tartışmalarını yeniden alevlendirdi. DSÖ, Covid-19 aşılarının JN.1 varyantına göre güncellenmesini tavsiye etmiş ancak henüz uygulamaya konulmamıştı. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Saka, "Varyantlar hızla değişiyor. Mevcut aşıların koruyuculuğu azalıyor. Yeni varyanta karşı güncellenmiş aşıların bir an önce geliştirilmesi ve uygulanması şart" diye konuştu.
Bu süreçte halkın bilinçlenmesi ve sağlık otoritelerinin uyarılarına kulak vermesi büyük önem taşıyor. Covid-19'un artık hayatımızın bir gerçeği olduğunu kabul etmekle birlikte, alınacak basit önlemlerle bu dönemi en az hasarla atlatmak mümkün görünüyor. Toplum olarak tedbiri elden bırakmadan, bilim ışığında hareket edilmesi, salgın yönetiminde başarıya ulaşmanın anahtarıdır.