Gaziantep'te geçen yıl bir markette iki yeğenini darp eden dayı, yenge ve kuzenin yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, 3 sanığa “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ayrı ayrı 10’ar yıl hapis cezası verdi. Olay, kentte büyük yankı uyandırmış, aile içi şiddet tartışmalarını yeniden gündeme taşımıştı.
Olayın geçmişi
Geçen yıl Şehitkamil ilçesinde bir markette meydana gelen olayda, dayı M.K., yengesi A.K. ve kuzenleri B.K., iki yeğenlerini (16 ve 18 yaşlarındaki E.K. ve F.K.) market içinde darp etmiş, ardından zorla araçlarına bindirerek bir süre alıkoymuşlardı. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kurtarılan mağdurlar, sağlık kontrolünden geçirilmişti. Olayın ardından gözaltına alınan üç şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.
Dava süreci
Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, savcılık sanıklar hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “kasten yaralama” suçlarından ceza istemişti. Mahkeme, son duruşmada sanıkları “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 10’ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, kasten yaralama suçundan da ayrı ayrı 6’şar ay hapis cezası verildi ancak bu cezalar, hürriyeti yoksun kılma suçundan verilen ceza ile birleştirilmedi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Tepkiler ve değerlendirmeler
Karar, mağdur aile tarafından olumlu karşılanırken, avukatları “adalet yerini buldu” şeklinde konuştu. Öte yandan, aile içi şiddetle mücadele dernekleri, benzer olayların önlenmesi için daha caydırıcı cezalar ve toplumsal farkındalık çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı. Gaziantep Barosu avukatlarından yapılan açıklamada, “Aile içi şiddet vakalarında yargı sürecinin hızlandırılması ve mağdurların korunması için yasal düzenlemeler hayati önem taşıyor” ifadeleri kullanıldı.
Bu dava, aile içi şiddetin sadece eşler arasında değil, geniş aile üyeleri arasında da yaşanabildiğini gözler önüne serdi. Toplumun her kesiminde şiddete sıfır tolerans anlayışının yerleşmesi, benzer trajedilerin önüne geçilmesi için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.