Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yaparak, ziyaret öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel'e bilgi verdiğini belirtti. Yavaş, "Eğer bu tutumum her iki parti tarafından da rahatsızlık yaratıyorsa, gereğini yaparım" ifadelerini kullandı.
Görüşmenin Perde Arkası: Önceden Haber Verildi
Yavaş, açıklamasında Külliye'deki görüşmede Ankara'nın yatırımlarını ele aldıklarını vurguladı. Ziyareti önceden hem Kılıçdaroğlu'na hem de Özel'e bildirdiğini kaydeden Yavaş, bu şeffaf tutumunun bazı çevrelerde rahatsızlık oluşturduğunu ima etti. Açıklamanın devamında ise "Eğer bu tutumum her iki parti tarafından da rahatsızlık yaratıyorsa, gereğini yaparım" diyerek, eleştirilere sert bir yanıt verdi.
Edinilen bilgilere göre görüşme, Ankara'nın altyapı projeleri, ulaşım yatırımları ve şehir planlaması gibi konulara odaklandı. Yavaş'ın, başkentin sorunlarını doğrudan Cumhurbaşkanı'na iletmesi, siyasi kulislerde "protokol dışı" bir hamle olarak yorumlandı. Ancak Yavaş, görüşmenin partiler üstü bir hizmet anlayışı çerçevesinde gerçekleştiğini savundu.
Siyasi Partilerden İlk Tepkiler
Yavaş'ın açıklaması, CHP içinde farklı yorumlara yol açtı. Bazı parti yöneticileri, belediye başkanının önceden bilgi vermesini "kurumsal nezaket" olarak değerlendirirken, bazı isimler ise "parti içi iletişim eksikliği" eleştirisinde bulundu. Öte yandan AK Parti cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmedi; ancak görüşmenin olumlu bir atmosferde geçtiği belirtiliyor.
Mansur Yavaş, daha önceki dönemlerde de benzer şekilde partiler arası diyalog çağrıları yapmış, yerel yönetimlerin siyasi çekişmelerden uzak tutulması gerektiğini savunmuştu. Bu tutumu, zaman zaman partisi içinde tartışmalara neden olsa da, Yavaş kamuoyunda "uzlaşmacı" bir profil çizmeyi sürdürüyor.
Ankara'nın Yatırımları Masada
Görüşmede ele alınan başlıca konular arasında Ankara'nın metro projeleri, kentsel dönüşüm çalışmaları ve 2024 yılı bütçe planlaması yer aldı. Yavaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şehrin ihtiyaç duyduğu finansman ve merkezi hükümet desteği konusunda taleplerini iletti. Külliye kaynaklarına göre Erdoğan, yerel yönetimlerin taleplerini dinlemeye hazır olduklarını ancak "koordinasyon içinde" çalışılması gerektiğini vurguladı.
Bu görüşme, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde kritik bir dönemeçte gerçekleşti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe ve projeleri, merkezi hükümetin onayına tabi olduğundan, Yavaş'ın bu teması stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor. Siyaset bilimciler, görüşmenin hem yerel hizmetler hem de Yavaş'ın siyasi geleceği açısından önemli olduğunu belirtiyor.
"Gereğini Yaparım" Mesajının Anlamı
Yavaş'ın "Eğer bu tutumum her iki parti tarafından da rahatsızlık yaratıyorsa, gereğini yaparım" sözü, siyasi kulislerde "istifa" veya "partiden ayrılma" gibi radikal bir adım olarak yorumlanmadı; daha çok, "partilerin dayatmalarına boyun eğmem" mesajı olarak okundu. Yavaş, kamuoyu önünde her zaman "Ankara'nın valisi değil, belediye başkanı" olduğunu ve tüm partilere eşit mesafede durduğunu dile getirmişti. Bu açıklama, söz konusu duruşunun bir devamı niteliğinde.
CHP yönetimi ise Yavaş'ın açıklamasını "saygıyla karşıladıklarını" ancak parti içi disiplin konusunda hassasiyetlerinin sürdüğünü belirtti. Özgür Özel'in, görüşme öncesinde bilgilendirilmiş olmasına rağmen, kamuoyuna yansıyan açıklamalardan rahatsız olduğu öne sürüldü. Kılıçdaroğlu cephesinden ise henüz bir yorum gelmedi.
Bağlam: Yerel ve Merkezi Yönetim İlişkileri
Türkiye'de belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı ile doğrudan görüşmesi nadir görülen bir durum değil; ancak muhalefet partisinden bir başkanın bu teması, partisi içinde gerilim yaratabiliyor. Özellikle seçim dönemlerinde, bu tür görüşmeler "seçim malzemesi" olarak kullanılabiliyor. Mansur Yavaş, 2019'dan bu yana Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapıyor ve kamuoyu anketlerinde sürekli olarak en popüler muhalefet figürlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu popülerlik, parti içi dengeleri de etkiliyor.
Görüşmenin ardından gözler, önümüzdeki günlerde CHP'den gelecek resmi açıklamalara ve Yavaş'ın atacağı adımlara çevrilecek. Yerel seçimlere giden süreçte, Ankara'nın yatırımları ve merkezi hükümetle ilişkiler, seçmen nezdinde belirleyici olabilir. Yavaş'ın "gereğini yaparım" çıkışı, siyasi kariyerinde yeni bir sayfa açabilir ya da mevcut dengeleri koruyabilir. Kamuoyu, bu sözün somut bir karşılığı olup olmayacağını yakından izliyor.