TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Yargıtay 2026'da 162 bin 490 dosyayı karara bağladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Yargıtay 2026'da 162 bin 490 dosyayı karara bağladı

Yargıtay'ın ceza ve hukuk daireleri ile Ceza Genel Kurulu ve Hukuk Genel Kurulu, 2026 yılı boyunca toplam 162 bin 490 dosyada karar verdi. Bu kapsamda Yargıtay, yıl boyunca yoğun bir mesai harcayarak adaletin tecellisi için önemli bir iş yükünü tamamlamış oldu. Kararların büyük bir kısmı ceza ve hukuk daireleri tarafından alınırken, genel kurullar da hukukun birliğini sağlamak amacıyla önemli kararlara imza attı.

Yargıtay'ın 2026 yılı performansı

Yargıtay'ın 2026 yılı verilerine göre, ceza daireleri 80 bin 250, hukuk daireleri ise 72 bin 240 dosyada karar verdi. Ceza Genel Kurulu 5 bin 500, Hukuk Genel Kurulu ise 4 bin 500 dosyada hüküm kurdu. Bu rakamlar önceki yıllara göre kısmi bir artışı işaret ediyor. Yargıtay üyeleri ve tetkik hakimleri, dosyaların niteliğine göre ön inceleme, duruşma ve müzakere süreçlerini yürüterek karar aşamasına getirdi.

Dosya türlerine göre dağılım

Karara bağlanan dosyalar arasında ceza davaları, hukuk davaları, ticari uyuşmazlıklar, iş davaları, aile hukuku ve idari nitelikteki temyiz başvuruları yer alıyor. Özellikle ceza dairelerinde ağır ceza, bilişim suçları, uyuşturucu, terör ve mal varlığına ilişkin davalar öne çıkarken; hukuk dairelerinde sözleşme uyuşmazlıkları, tazminat davaları, miras ve gayrimenkul davaları ön plana çıktı. Yargıtay, bu dosyalarda ilk derece mahkemelerinin kararlarını hukuka uygunluk yönünden denetleyerek bozma veya onama kararları verdi.

Yargıtay'ın bu yoğun çalışma temposu, Türk yargı sisteminin işleyişindeki yükü gözler önüne seriyor. 2026 yılında karara bağlanan 162 binden fazla dosya, adalet dağıtımında Yargıtay'ın kilit rolünü bir kez daha ortaya koydu. Yargıtay'ın bu dosyaları hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırması, vatandaşların adalete olan güvenini pekiştirirken, yargının tıkanıklıkların önüne geçilmesi açısından da önemli bir adım oldu. Önümüzdeki dönemde Yargıtay'ın iş yükünün daha da artması beklenirken, kurumun dijital dönüşüm ve kalite odaklı çalışmalarıyla bu yükün altından kalkması hedefleniyor.

Etiketler:
yargıtay2026dosya sayısıceza dairesihukuk dairesigenel kurulkarar

İlgili Haberler

Meteoroloji uzmanından İstanbul için kritik uyarı: Hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulacak
Gündem

Meteoroloji uzmanından İstanbul için kritik uyarı: Hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulacak

3 dk önce

Postacı kılığında kanlı pusu: Telefoncuya kurşun yağmuru
Gündem

Postacı kılığında kanlı pusu: Telefoncuya kurşun yağmuru

7 dk önce

Depozito iade sistemi başlıyor: Her şişeye 1 TL
Gündem

Depozito iade sistemi başlıyor: Her şişeye 1 TL

8 dk önce

Türkiye'den AB'ye vize çağrısı: Bakan Bolat 'Vize muafiyeti gerekli' dedi
Gündem

Türkiye'den AB'ye vize çağrısı: Bakan Bolat 'Vize muafiyeti gerekli' dedi

9 dk önce