Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan haftalık parasal istatistikler, yabancı yatırımcıların Türk tahvil ve bonolarına olan ilgisinin arttığını ortaya koydu. 3 Temmuz ile biten haftada yabancılar, tahvil ve bonoda üst üste 4. hafta alım yaparken, hisse senetlerinde de 3 haftadır alıcı konumunda. Özellikle ABD ile İran arasında sağlanan anlaşma sonrası küresel risk iştahındaki artış, bu yönelişte belirleyici oldu.
Yabancı Yatırımcıların Portföy Tercihleri Değişiyor
TCMB verilerine göre, 3 Temmuz haftasında yabancı yatırımcılar tahvil ve bonoda net alım yaparken, hisse senetlerinde de alımlarını sürdürdü. Bu durum, yabancıların Türkiye'ye yönelik risk algısının iyileştiğini gösteriyor. Uzmanlar, özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışlarının arttığını ve Türkiye'nin bu akıştan olumlu etkilendiğini belirtiyor. Yabancı yatırımcıların tahvil alımları, Türk lirası varlıklara olan güvenin de bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
ABD-İran Anlaşmasının Etkisi
Küresel piyasalarda ABD ile İran arasındaki anlaşma, jeopolitik riskleri azaltarak yatırımcıların risk iştahını artırdı. Bu gelişme, gelişmekte olan piyasalara sermaye girişini hızlandırdı. Türkiye de bu süreçten olumlu etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Yabancı yatırımcılar, daha yüksek getiri arayışıyla Türk tahvillerine yönelirken, bu durum tahvil fiyatlarında yükselişe ve faizlerde düşüşe neden oluyor.
Analistler, yabancı yatırımcıların tahvil alımlarının devam edip etmeyeceğinin, küresel likidite koşulları ve Türkiye'nin makroekonomik göstergelerine bağlı olduğunu vurguluyor. Enflasyon ve cari açık gibi temel sorunların çözümüne yönelik atılacak adımlar, yabancı yatırımcıların ilgisini kalıcı kılabilir.
Geleceğe Yönelik Beklentiler
Piyasa uzmanları, yabancı yatırımcıların Türk tahviline olan ilgisinin sürebilmesi için para politikasının istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi ve enflasyonla mücadelede kararlılık gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, jeopolitik gelişmelerin yanı sıra küresel merkez bankalarının faiz politikaları da yabancı yatırımcıların kararlarında belirleyici olacak. Şu an için risk iştahı yüksek olsa da, olası bir tersine dönüşte yabancı yatırımcıların hızlı çıkış yapabileceği unutulmamalı.