TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Volkswagen 2030'a kadar 50 bin kişiyi işten çıkaracak

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Volkswagen 2030'a kadar 50 bin kişiyi işten çıkaracak

Alman otomotiv devi Volkswagen, 2030 yılına kadar yaklaşık 50 bin çalışanının işine son vermeyi planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Oliver Blume tarafından yapılan açıklamada, bu kararın artan maliyet baskıları ve elektrikli araç dönüşümünün hızlandırılması ihtiyacından kaynaklandığı belirtildi. Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 677 bin kişiye istihdam sağlıyor. İşten çıkarmaların, özellikle Almanya'daki ana fabrikalarda yoğunlaşması bekleniyor.

Küresel rekabet ve maliyet baskısı

Volkswagen'in bu hamlesi, otomotiv sektöründe artan rekabet ve düşen taleple mücadele stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Şirket, Çinli elektrikli araç üreticilerinin yanı sıra Tesla gibi rakiplerinin baskısı altında. Volkswagen'in yıllık maliyetlerini 10 milyar euro azaltmayı hedeflediği belirtiliyor. İşten çıkarmaların yanı sıra, şirket üretim tesislerini optimize etmeyi ve tedarik zincirini verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

Volkswagen yönetimi, sendikalarla yürütülen uzun müzakerelerin ardından bu planı şekillendirdi. Sendikalar, işten çıkarmaların sosyal planlar eşliğinde gerçekleştirilmesini ve zorunlu işten çıkarmaların mümkün olduğunca azaltılmasını talep ediyor. Şirket, erken emeklilik ve gönüllü ayrılma programlarıyla süreci yönetmeyi planlıyor.

Elektrikli araç dönüşümünün bedeli

Volkswagen'in işgücü azaltma planı, otomotiv endüstrisinin elektrikli araçlara geçiş sürecinde yaşadığı yapısal dönüşümün bir yansıması. Geleneksel içten yanmalı motorlu araçların üretiminde daha az işgücüne ihtiyaç duyulurken, elektrikli araçlar daha az parça ve dolayısıyla daha az montaj işçisi gerektiriyor. Volkswagen, 2030 yılına kadar Avrupa'da satılan araçların yüzde 70'inin elektrikli olmasını hedefliyor.

  • Volkswagen, 2030'a kadar 50 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.
  • Şirket, yıllık 10 milyar euro maliyet düşürmeyi hedefliyor.
  • İşten çıkarmalar ağırlıklı olarak Almanya'daki fabrikalarda gerçekleşecek.
  • Sendikalar, sosyal plan ve gönüllü ayrılma programı talep ediyor.

Bu gelişme, Almanya'nın işgücü piyasasında da endişe yaratıyor. Ülkede otomotiv sektörü, toplam istihdamın önemli bir kısmını oluşturuyor. Volkswagen'in kararı, diğer otomotiv üreticileri için de bir eşik noktası olabilir. Benzer şekilde, Ford ve Mercedes-Benz gibi şirketler de maliyet düşürme ve dönüşüm planlarını duyurmuştu.

Volkswagen'in bu adımı, sektördeki dönüşümün ne kadar derin ve geniş kapsamlı olduğunu gösteriyor. İşten çıkarmaların sadece kısa vadeli maliyet kontrolü değil, aynı zamanda uzun vadeli rekabet gücü için bir zorunluluk olduğu belirtiliyor. Ancak bu dönüşümün sosyal maliyetleri de dikkate alınmalıdır. Hem çalışanların yeniden eğitimi hem de yeni istihdam alanlarının yaratılması için hükümetlerin ve şirketlerin iş birliği yapması gerekiyor.

Etiketler:
volkswagenişten çıkarmaotomotivelektrikli araçalmanya

İlgili Haberler

Çin'den G7'nin kritik mineral açıklamasına sert tepki
Ekonomi

Çin'den G7'nin kritik mineral açıklamasına sert tepki

11 dk önce

Emine Erdoğan'dan Bakan Kurum'a çevre ziyareti
Ekonomi

Emine Erdoğan'dan Bakan Kurum'a çevre ziyareti

12 dk önce

Vance: İsrail'in ABD-İran Anlaşmasına Tepkisi Panik Halinden Kaynaklanıyor
Ekonomi

Vance: İsrail'in ABD-İran Anlaşmasına Tepkisi Panik Halinden Kaynaklanıyor

17 dk önce

BIST 100'de yükseliş: Endeks 1,5 ayın zirvesine çıktı
Ekonomi

BIST 100'de yükseliş: Endeks 1,5 ayın zirvesine çıktı

57 dk önce